Čtvrtek, 28. března 2024

Puma na Valašsku zahnala na útěk turisty

Puma na Valašsku zahnala na útěk turisty
Uprchlá puma americká, která už tři týdny ohrožuje obyvatele Valašska, dala o sobě vědět i ve středu. Poblíž obce Perná u Valašského Meziříčí vystrašila dva turisty, kteří se před ní museli schovat v rekreační chatě.
Policisté včera připustili, že by šelmu mohli odstřelit jako nebezpečné zvíře podle policejního zákona. Zatím však, podle nich, nenastala taková situace, aby zátah na pumu mohli zorganizovat. "V naší pravomoci je zastřelit zvíře, které bezprostředně ohrožuje občany. O tom, že se na Valašsku pohybuje puma, však nemáme konkrétní důkaz. Chybí nám odlitek stopy nebo fotografie," řekl vedoucí policejního oddělení ve Valašském Meziříčí Vojtěch Srkala. Policejní ředitel ve Vsetíně Vladimír Novák připustil, že policisté jsou povinni použít zbraň proti nebezpečnému zvířeti, které ohrožuje zdraví nebo život osob. "Týká se to například býka, který uteče z jatek, nebo splašeného koně. Nedovedu si ale představit, že bych své podřízené poslal, aby s pistolemi šli zastřelit pumu. Honba na nějaké zvíře nepatří k naší práci," řekl Novák.
Speciální ostřelovací zbraně mají podle něho pouze příslušníci policejní zásahové jednotky. "Teoreticky bych mohl o zásah této jednotky požádat, ale zdá se mi, že zatím není zdraví osob ohroženo tak, jak to definuje policejní zákon," uvedl Novák. "Uvítal bych, kdyby odborníci, kteří rozumějí těmto šelmám, přijeli a poradili, jak pumu vystopovat," dodal Novák. Nebezpečnou šelmu už vidělo nejméně deset lidí, mezi nimi i myslivci, strážný továrny v Jablůnce nebo dívka na koni. V úterý puma poranila roční hříbě v Jasenici. "Prověřujeme všechna hlášení svědků, ale v místech, kde se měla pohybovat, jsme nenašli jedinou stopu. V lesích je teď sucho," poznamenal Srkala.
Lidé na Valašsku se cítí být šelmou ohroženi a viní úřady, že zůstávají nečinné. Odbor životního prostředí radnice ve Valašském Meziříčí myslivce upozornil, že by ji mohli usmrtit jako běžnou kočkovitou šelmu, která způsobuje škody v honitbě. "Myslivecký zákon se týká toulavých koček a psů. Případ s pumou by úřady měly posuzovat jinak. Tady jde o bezpečí lidí, a ne o škody v honitbě," poznamenal Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí, který se před pěti lety podílel na odchytu nebezpečného medvěda na Valašsku. "Puma americká u nás není chráněná. Pracovníci ochrany přírody teď nemůžou sami nic dělat," poznamenal Orálek.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů