Pátek, 29. března 2024

Neúplatná

Neúplatná
Jedni mě napadají, že pracuji pro ruské výzvědné služby, druzí křičí, že jsem americká špiónka, třetí pak, že spolupracuji s Íránci," říká Manana Kochladzeová. "A to jen proto, že jsem se ozvala proti tomu ropovodu..."
Dvaatřicetiletá Gruzínka je už několik let terčem útoků. Pro některé politiky a úředníky se stala nepřítelem číslo jedna. Kdo ví, zdali dnes nelituje, že nenásledovala své rodiče, vědecké pracovníky, a opustila poklidnou akademickou půdu.
"Vystudovala jsem fyziologii a vždy jsem se zajímala o ochranu životního prostředí. Jednoho dne jsem se ale rozhodla, že bude lepší, když budu dělat něco, co bude mít vliv na život mé země dnes. A ne čekat roky, až se projeví výsledky nějakého mého vědeckého bádání."
Manana Kochladzeová založila v roce 2000 organizaci Zelená alternativa, z níž se v krátké době stala jedna z nejsilnějších nevládních organizací v Gruzii. A od počátku vystupovala proti výstavbě nového gigantického ropovodu z ázerbájdžánského Baku do tureckého Ceyhanu.
Mělo by jím denně protéct milión barelů ropy. Stavba přijde na tři miliardy dolarů a hlavní část zaplatí britská společnost BP, která se sdružila s několika firmami do konsorcia BTC. Celková délka ropovodu bude 1750 kilometrů, z toho 248 kilometrů povede po území Gruzie.
"Co nám vadí nejvíce, je skutečnost, že se ropovod dotkne citlivých oblastí Gruzie," říká Kochladzeová. "Například Borjomi Gorge, to je naše kulturní dědictví. Je tu národní park, je to vyhledávaná turistická oblast. Místní minerální prameny jsou světově proslulé. Voda, která se z nich stáčí a vyváží již od devatenáctého století, výrazně ovlivňuje ekonomiku země. Obchod s ní tvoří deset procent gruzínského exportu. A firmy na minerálky zaměstnávají pětadvacet procent místního obyvatelstva."
Kochladzeová neváhá hovořit o korupci, ukazuje prstem na zkorumpované. Chová se jako hrdá Gruzínka. Z jejích slov je cítit rozhořčení. Nechce, aby se s její zemí zacházelo jako s chudákem, který za trochu peněz kývne na všechno. Zatím ale vše vypadá, že se původní projekt, odsouhlasený ještě za Ševardnadzeho vlády, měnit nebude.
"Odborníci varovali - sem potrubí klást nesmíte. Je tu nestabilní oblast. Pokud dojde k poruše, k úniku ropy, nastane ohromná katastrofa. Navždy se znečistí zdroje minerálních vod," varuje Kochladzeová.
Podle ní Gruzie nebude mít z ropovodu téměř žádný užitek. Ropa zemí jen proteče, zato hrozba ekologické katastrofy je obrovská. Zdůrazňuje, že nebyla vůbec zvažována hrozba zemětřesení. A myslí si, že ropovod bude hrozbou nejen pro Gruzii, i v tureckém přístavu Ceyhan může při havárii dojít ke znečištění moře. Je však realistka.
"Nikdy jsme si nemysleli, že bychom stavbu, když už o ní bylo rozhodnuto, mohli zastavit. Hlavní bylo, aby byl ropovod konstruován podle mezinárodních standardů. Bohužel ani zde jsme zatím příliš neuspěli."
Vypadá to ale, že se podceňuje. Její Zelená alternativa společně se studentským hnutím už dosáhly mnohého dříve nemyslitelného. Začalo se s vypořádáváním nároků přehlížených vesničanů, majitelů pozemků, přes které ropovod povede. Představitelé konsorcia jsou nuceni denně veřejně projekt obhajovat, dokazovat, že nic nepodcenili. A o ropovodu se hovoří i ve světě, na stranu gruzínských ochránců životního prostředí se postavily mnohé světové organizace.
A tak nebylo divu, že Manana Kochladzeová obdržela před několika týdny v San Francisku ocenění Goldman Environmental Prize za rok 2004, které je přirovnáváno k Nobelově ceně za ochranu životního prostředí. Její součástí byla i odměna ve výši 125 000 dolarů.
"Tohle ocenění naší organizaci pomůže. Dodá nám vážnosti. A snad už přestanou útoky a obviňování, v čím zájmu jednáme," řekla po ceremoniálu Manana Kochladzeová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů