Pátek, 29. března 2024

Borůvkáři beztrestně drancují

Borůvkáři beztrestně drancují
Jizerské hory - Vytrhané borůvčí a poničené oplocení přírodní rezervace zbylo v Jizerských horách po nájezdu polských sběračů borůvek. Přesto jsou prakticky nepostižitelní.
"Minulý víkend jsem navštívil sklářskou pouť na Kristiánově a odtud pokračoval dál na Černou horu. To, co jsem viděl, mě nemohlo nechat klidným. Patnáct lidí, většinou Poláků, vyrvalo na šesti místech oplocenku rezervace a hřebeny, podobnými lopatě uhelce, doslova rvali borůvčí ze země," vypráví Václav Bláha. Ten se snažil náruživé sběrače z místa vykázat.
"Hned věděli, že tam nemají co dělat. protože už měli padesátilitrové kanystry skoro plné, vydali se směrem ke Smědavě," uvádí dále turista, jenž sběrače následoval. Mezitím se snažil vyrozumět jablonecké policisty. "Pracovník na telefonu vůbec netušil, kde je Černá hora a přepojil mě do Liberce. Odtud mě vrátili zpátky do Jablonce. Znovu jsem situaci vysvětlil a upozornil na fakt, že pár kilometerů od místa, na Kristiánově, jsou dva vozy policie," líčí rozhořčený Václav Bláha, který nakonec u policie nepochodil.
Pořídil z místa alespoň fotodokumentaci a vyrozuměl Lesy České republiky a hajného z Jizerky. Ten přiznal, že nájezdy polských sběračů jsou častým problémem. "Vypadalo to tam po nich, jako když přejde stádo kanců," dodal Václav Bláha.
Jak se nám podařilo zjistit, nad lesem má dohled tak zvaná lesní stráž, zřizovaná krajem. Pracovník lesní stráže je oprávněný pouze zjistit totožnost pachatele a předvést ho na policii. "V kompetenci lesní stráže není ani uložení pokuty. Pokud pachatel klade odpor, může lesní stráž maximálně zavolat policii, nikoli ho ale na místě držet. Možnosti má tedy velice omezené," potvrdil Karel Pop, pracovník Krajského úřadu v Liberci. Takové chování přitom může být hodnoceno jako zakázaná činnost, za což hrozí pokuta až sto tisíc korun. Tu však může uložit pouze obec s rozšířenou působností.
"Víme, že sem chodí Poláci. Když nevytrhávají keříky, nic se neděje," uvedl jablonecký lesní správce Miroslav Kortan. "Neměli by ale sbírat v první zóně Chráněné krajinné oblasti, tedy v přírodní rezervaci," dodává s tím, že pokud je odtud vykáží, stejně se po chvíli na místo vrátí. Revírníky podle jeho slov ale daleko víc trápí nájezdy motorkářů a neukázněných řidičů aut.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů