Pátek, 19. dubna 2024

Sanace bude stát desítky miliard

Sanace bude stát desítky miliard
Stráž pod Ralskem - Experti z uranové skupiny si prohlédli odparku, povrchové objekty zatopeného dolu Hamr 1 a odkaliště.

Zasedání společné uranové skupiny IAEA (Mezinárodní agentura pro atomovou energii sídlící ve Vídni) a NEA/OECD (Agentura pro jadernou energii při Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj se sídlem v Paříži) se tentokrát konalo v České republice. Zasedání bylo zahájeno 30. srpna v s. p. Diamo ve Stráži pod Ralskem (v ČD jsme o něm již informovali).
Ing. Jana Slezáka, asistenta ředitele s. p. Diamo, který uranovou skupinu expertů rovněž provázel, jsme se zeptali, co zahraniční odborníky zajímalo v oblasti Stráže pod Ralskem. "Seznámili jsme je s problematikou těžby a úpravy uranu. Dozvěděli se od nás o celkové zátěži životního prostředí, která v oblasti Stráže pod Ralskem zůstala od počátku 60. let minulého století, kdy se zde začala uranová ruda těžit - ať již klasickým hornickým způsobem, nebo chemickou cestou,"
uvedl ing. Jan Slezák. "Expertům z uranové skupiny jsme rovněž ukázali postup sanace, včetně technologie odpařování."
Zatímco hlubinná těžba byla ve strážské oblasti již ukončena, sanace chemické těžby, jejíž koncepci schválila vláda, byla zahájena v roce 1996 a měla by probíhat do roku 2040. Dlouhá doba sanace je nasnadě. Princip chemické těžby spočíval v tom, že byla do horninového prostředí obsahujícího uranovou rudu vtláčená zředěná kyselina sírová. Pomocí těžebních vrtů se uranem obohacený roztok čerpal na povrch a zde byl v chemických stanicích zbavovaný uranu.

V průběhu let 1968 až 1996 bylo do podzemí vtačeno více než 4,5 milionu tun chemikálií, z toho 4 miliony tun představovala kyselina sírová. Sanace chemické těžby spočívá v tom, že jsou všechny kontaminanty vyváděné na povrch. Odvádění a následnou likvidaci kyselých roztoků z cenomanských souvrství, kde probíhalo kyselé loužení uranové rudy, zajištuje ve strážském ložisku odparka, neboli stanice na likvidaci kyselých roztoků. "Sanace probíhá za finanční podporu státu. Odborníci odhadují, že do roku 2040 bude do sanace chemické těžby investováno zhruba 45 miliard korun," podotýká ing. Slezák.
Účastníci 36. zasedání uranové skupiny si prohlédli také povrchové objekty zatopeného dolu Hamr 1 a zajímali se o odkaliště ve Stráži pod Ralskem a postup jeho likvidace. "Odkaliště přímo souvisí se sanací chemické těžby a po celou její dobu zde budou ukládány ekologicky nezávadné produkty sanace," konstatuje ing. Jan Slezák a prozrazuje, že účastníci výjezdního zasedání uranové skupiny byli prý příjemně překvapeni, jak tým ze s. p. Diamo zasedání zorganizoval.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů