Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Staňkov - Cihelna ve Staňkově, která se letos stala majetkem dvou soukromých osob, pomalu začíná mizet ze světa. Majitelé nechali odstranit nádrže se zbytky mazutu, které byly největší ekologickou zátěží. Jejich likvidaci přijeli zkontrolovat také pracovníci České inspekce životního prostředí z pobočky v Plzni. "Museli jsme mazut odčerpat a nádrže rozebrat. Je jasné, že kde se demoluje starý objekt, může nějaký problém nastat," říká jeden z majitelů Roman Dvořák.
Dvojice mužů koupila areál, který již několik let bezprizorně chátrá, za milion a půl. Do konce roku by majitelé chtěli objekt odstranit, a to jak demontážní technikou, tak odstřelem.

Krkonoše - Ve středisku ekologické výchovy na Rýchorské boudě se tento týden sešli umělci od nás i ze zahraničí.
Sympozium uspořádala výtvarnice Vlasta Tvrdá z Vrchlabí. Smyslem akce je konfrontace pohledu umělce na ochranu přírody. Setkání se účastní 13 výtvarníků, jak profesionálů, tak i amatérů, kteří v prostředí chráněné přírody vytváří malby, látkové koláže, plastiky, dřevěné sochy i fotografie. Na Rýchorské boudě se konalo setkání prvně. Umělci pracují nejen v interiéru objektu, ale turisté je mohou potkat také při práci pod širým nebem. "Kolegové si uvědomují, že jsou v unikátním území. Neustále se ptají, co zde mohou dělat a co ne," popsala pocity umělců pořadatelka. Vlasta Tvrdá pozvala nejen okruh lidí, které zná, ale také umělce, kteří jsou nějakým způsobem spjati s ochranou přírody, nebo s národními parky.
"Přijel například zaměstnanec Národního parku Podyjí. Pořadatelka se snažila také oslovit někoho z Tatranského národního parku a dalších chráněných území v zahraničí. Takže vazba na ochranu přírody je při tomto setkání silná," uvedl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.
Výstava týdenní tvorby začne dnes o půl páté vernisáží v augustiniánském klášteře ve Vrchlabí. Veřejnost si může přijít prohlédnout díla až poloviny listopadu.

Strakonice - Na městském úřadě se včera uskutečnila koordinační porada partnerů ekologicko-osvětového projektu Rok stromu, který se koná pod záštitou ministra životního prostředí Libora Ambrozka a starosty města Pavla Vondryse. Mezi přítomnými byli jak zástupci radnice, tak například domu dětí, Muzea středního Pootaví či městského kulturního střediska. Kromě jiného hovořili i o akcích, které by se v jeho rámci měly v následujícím období uskutečnit. Do tohoto dění se zapojí i Listy Strakonicka.

Pardubice - Pardubické středisko ekologické výchovy Paleta se stalo nejnavštěvovanějším centrem v Česku. Jen v prvním pololetí letošního roku přivítalo 13 066 dětí. "Od roku 1994 navštívilo výukové programy našeho ekocentra 111 176 dětí ze středních, základních a mateřských škol," uvedl spolupracovník této neziskové organizace Michal Plšek. Paleta pravidelně připravuje ekovýchovné programy pro školy již deset let.

Radim - Jednou z největších ekologických zátěží jsou PET lahve. Statisíce plastových obalů putují na recyklaci, ale v mnoha případech i na skládky tuhého komunálního odpadu. V Radimi, kde je jedna z největších skládek středních Čech, uspořádal obecní úřad ve spolupráci s místní školou a soukromou firmou v Tuklatech sběrnou akci na sběr lahví. "Sesbíralo se 600 kilogramů lahví a tuklatská firma zaplatila za jedno kilo 7 korun. Jeden ze zastupitelů pro zajímavost zvážil, kolik obalů je potřeba nasbírat do váhy jednoho kilogramu. Napočítal dvacet pět," řekl starosta Radimi Jiří Bitrman.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů