Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelení pokračují postaru a rozděleni

Zelení pokračují postaru a rozděleni
Ke změnám nedošlo jen velmi těsně, ale přece. Rozdílem devíti hlasů uhájil dosavadní šéf Jan Beránek svou pozici předsedy, když porazil protikandidáta Petra Štěpánka.
Delegáti sjezdu hodiny diskutovali nad zprávou o činnosti předsednictva, proti kterému během posledního roku vznikla ve straně opoziční platforma v čele s Petrem Uhlem a Ivanem Dejmalem. Ti kritizovali nedemokratické postupy vedení strany.
Bouřlivá diskuse kolidovala mezi hlasováním o usnesení, které mělo připsat starému vedení absolutní zásluhy až po bouchání do stolů a pískot, když řečníci a mezi nimi například bývalý ministr Martin Bursík jen o pár sekund překročili stanovený limit.
"Dívat se na kritiky jako na ničitele je past. Ukončeme debatu o minulosti. Abychom se dostali do velké politiky, musíme změnit styl a doplnit obsah," řekl Bursík.

Kopance do vlastních řad
Volba předsedy strany pak byla dlouhým dramatem. Poté, co se představili oba kandidáti - Jan Beránek a Petr Štěpánek, se do diskuse přihlásilo zhruba 70 kandidátů. Zakladatel Hnutí Duha a bojovník proti Temelínu Beránek deklaroval ochotu utlumit konflikt ve straně a spolupracovat s kritiky.
Zároveň prohlásil, že strana musí výrazně posílit základnu, nabídnout ucelené vize a přes nezelené téma o politické kultuře se vrátil i ke sporům ve straně, když nesouhlasil s metodami kritiků, kteří "kopou do vlastních řad."
"Neříkám, že se to má řešit vylučováním, ale takové nečisté praktiky nemají v zelené politice být," uvedl Beránek. Zjevně tím narážel na nedávné vyloučení Milana Horáčka, člena německých i českých zelených, který je dnes za ty německé poslancem Evropského parlamentu.

Pragmatismus na obtíž?
Naproti tomu Štěpánek, šéf pražské organizace Strany zelených, vysokoškolský pedagog a konzultant, bez komentářů k vnitrostranickým diskusím představil program a překvapivě konkrétní "nezelené" body, s nimiž by zelení za dva roky mohli uspět v kampani do parlamentu.
Jeho pragmatismus, například i pracovní vazby na USA, které jsou pro zelené aktivisty představitelem konzumního způsobu života, ale i krátké členství u zelených mu ale někteří z diskutujících vyčítali.
Z reakcí a potlesků bylo i na sjezdu patrné, že zelení jsou rozdělení na dva stejně velké tábory. Do oznámení výsledků voleb nebylo ani delegátům jasné, kdo jejich stranu povede. Ze sto devadesáti šesti delegátů napsalo po půlnoci na lístek jméno bývalého předsedy Beránka sto jedna, naopak devadesát dva podpořilo Štěpánka. Tři hlasy byly neplatné.
I když se v neděli ráno první místopředsedkyní stala Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky, které svoji kandidaturu podstoupil právě Štěpánek, dvě křídla ve straně to pravděpodobně nespojí. Zápas a rozhodnutí, zda být více stranou ekologických aktivistů nebo pragmatickou zelenou alternativou, české zelené stále čeká.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů