Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rekonstrukce šestice městských rybníků přivedla do Třebíče ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Ten ve čtvrtek 9. září na hrázi rybníka Kuchyňka symbolicky zakončil revitalizaci při slavnostním setkání, kterého se zúčastnili kromě představitelů realizační firmy také zástupci krajské a místní samosprávy a další hosté. Ministr byl s přístupem města k rekonstrukci rybníků spokojen...
... a v doprovodu starosty Miloše Maška, svého stranického kolegy a senátora Pavla Janaty a dalších politických představitelů a zástupců dodavatele si prohlédl další opravené rybníky. Aby nezůstal nic dlužen poslání svého resortu, prošel si i s doprovodem trasu Týnským údolím kolem kaskády vodovodních rybníků pěšky. V programu jeho návštěvy pak byla ještě prohlídka areálu s výtopnou na biomasu.
Rekonstrukce šesti městských rybníků v Třebíči probíhala od léta 2003 do jara letošního roku. Předmětem díla bylo odbahnění a oprava hrází a vypouštěcích mechanismů rybníků Baba, první, druhý a třetí vodovodní, Kuchyňka a Týnský. Revitalizace si vyžádala celkové náklady 22.000.000,- Kč, z kterých 8.900.000,- Kč kryla dotace Státního fondu životního prostředí, zbytek financovala radnice ze svého rozpočtu.

Evropská komise předložila dva návrhy legislativní úpravy zajištění bezpečnosti jaderných zařízení a zacházení s jaderným odpadem. Nové návrhy jsou reakcí na změny, které byly při projednáváních v Evropském parlamentu a Radě EU provedeny v původních návrzích směrnic z ledna 2003. Komise trvá na požadavku harmonizace pravidel a principů v rámci EU a požaduje vytvoření jednotného systému hodnocení jaderné bezpečnosti ve všech členských státech EU. V oblasti zacházení s jaderným odpadem chce Komise zachovat povinnosti jednotlivých členských států při vypracování a realizaci národních programů a upozorňuje na potřebu zahájit výzkum a vývoj na tomto poli.

Evropská komise schválila návrh systému státní pomoci, jehož cílem je podpořit obnovu a rozvoj vnitrozemské vodní přepravy zboží ve Francii v období 2004-2007. Rozpočet se pohybuje v rozmezí 14,5 a 15 milionů EUR na rok. Jedna část pomoci bude věnována na modernizaci vnitrozemské flotily, a to i v souvislosti se zlepšením vybavení lodí na přepravu velmi specifických nákladů v souladu s požadavky zákazníků, s ohledem na snižování energetické náročnosti přepravy a minimalizaci znečištění životního prostředí. Prostředky budou věnovány i na podporu projektů výzkumu a vývoje v oblasti nových informačních a komunikačních technologií. Druhá část se zaměří na podporu zaměstnanosti v sektoru vnitrozemské vodní přepravy, na projekty vzdělávání a školení a na pomoc mladým vlastníkům (do 35 let) nákladních lodí při jejich investičních záměrech.

Světová podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj (WBCSD) zveřejnila svoji vizi vývoje potřeby energetických zdrojů do roku 2050 s ohledem na očekávaný růst světové ekonomiky a růst světové populace. Odhaduje, že spotřeba energií se až ztrojnásobí. Dostatečné zásobování energiemi bude třeba zajistit dalším rozvojem využití přírodního plynu, rozvojem jaderné energetiky, ale i dalších obnovitelných zdrojů, zvýšením využití bio-pohonných hmot a biomasy atd.

ZELENÍ SI DO ČELA OPĚT ZVOLILI JANA BERÁNKA
Stranu zelených dál povede předseda Jan Beránek. Rozhodli o tom delegáti sjezdu zelených v Olomouci. Beránek, který spolu s ostatními členy předsednictva odstoupil z vedení v sobotu odpoledne, porazil svého protikandidáta Petra Štěpánka o devět hlasů. Pro Beránka zvedlo ruku 101 účastníků sjezdu, předsedu pražských zelených Štěpánka volilo 92 delegátů. Volbou nového předsednictva vyvrcholily spory o styl vedení strany, která má celkem 900 členů, a ambice stát se v roce 2006 stranou Poslanecké sněmovny. Takzvaná otevřená platforma, v jejímž čele stojí mimo jiné publicista Petr Uhl, vyčítá Beránkovi potlačování menšinových názorů uvnitř strany. Štěpánek před volbami vystupoval za sjednocení zelených, byl méně radikální než členové Otevřené platformy, ti jej však podporovali.

Les v těžko přístupné části Broumovských stěn na Náchodsku zachvátil požár.
Uhasil jej dnes dopoledne teprve přivolaný policejní vrtulník. Požár na rozloze zhruba 600 čtverečních metrů vypukl již v sobotu nedaleko výletní chaty Hvězda. Až do tmy hasiči s plameny marně bojovali s pomocí barelů, které vynášeli do značné výšky od zaparkovaných vozidel, řekl jeden z nich. Hašení požáru podle něho ztěžovala neustále doutnající rašelina. "Vrtulník nabíral vodu z rybníku Šlégl do vaku o objemu 800 litrů, který vyprazdňoval nad skalami. Vzletů bylo alespoň deset," popsal. Příčina požáru se zatím vyšetřuje. Podle hasičů jej mohli způsobit například neopatrní trampové.

Konkrétní programové body schválili na konferenci "Zelená pro venkov" na zámku Kozel ve Štáhlavech na Plzeňsku. Pomoc venkovu je podle KDU-ČSL šancí v boji s nezaměstnaností. "Nabízí obrovský potenciál pro tvorbu pracovních míst, zejména v oblasti malého a středního podnikání nebo zemědělské nepotravinářské produkce," řekl Právu předseda Miroslav Kalousek. "Předložili jsme například zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie, jehož přijetí by mohlo odstartovat širší využití biomasy nebo míchání bioetylalkoholu z řepkového oleje do pohonných hmot," podotkl Kalousek. "Výrobcům ropných produktů se to asi moc líbit nebude, protože ztratí pět procent trhu. Je to ale otázka priorit, podle nás by měli dostat přednost zemědělci," dodal.
Závěry konference, které chtějí lidovci prosazovat i na vládní úrovni, počítají mimo jiné i s programy zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků, rozvojem agroturistiky či ekologického zemědělství. "Rozvírání nůžek mezi vesnicí a městem se musí zastavit, protože zhoršení kvality venkova ovlivní i život ve městech," varoval Kalousek.
Proto KDU-ČSL chce pro venkov dostupné bydlení, zdravotnictví, sociální péči a vzdělání, posílit dopravní spojení a zásobování. "Školy (zejména prvního stupně) by v malých obcích neměly být rušeny," uvádí se v tezích programu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů