Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Verneřice - Financování sanace bývalé skládky komunálních odpadu v katastrálním území Verneřic nekomplikují pouze stále nové a nové administrativní požadavky ze Státního fondu životního prostředí, ale postup rekultivace mohl před několika dny zastavit i praktický problém. Došla zemina.
"Na bývalé úložiště už dodavatel prací z vymezených lokalit vyvezl všechno, co mohl. Koncem minulého týdne už neměl zeminu odkud navážet. Nakonec jsme se domluvili s jedním z místních farmářů, že můžeme použít materiál z jeho pozemků," vysvětlil verneřický starosta František Kudrnáč.
Rekultivační práce, které si měly podle původního projektu vyžádat náklady ve výši okolo čtyř a půl milionu korun a prodraží se o několik set tisíc kvůli zvýšení daňového zatížení, mají skončit v nejbližších dnech.

Jihlava Ve druhém kole grantového programu Energetické využívání obnovitelných zdrojů nabídne kraj Vysočina více než 2,8 milionu korun. Program chce podpořit využívání vodních, větrných, solárních i geotermálních zdrojů a používání biomasy k výrobě energie.
" Peníze jsou určené především na projektovou dokumentaci, na jejímž základě se žadatelé budou moci úspěšně ucházet o peníze na jejich realizaci z prostředků Státního fondu životního prostředí, fondů EU i kraje," řekl náměstek hejtmana Miloš Vystrčil.
Cílem programu je podpořit využívání obnovitelných zdrojů energie v kraji Vysočina jako alternativní zdroj energie, který by doplňoval a částečně nahrazoval nynější zdroje energie z fosilních paliv k vytápění či ohřevu teplé užitkové vody. Příjemci podpory se mohou stát města a obce, školská, zdravotnická a sociální zařízení bez rozdílu zřizovatele, neziskové organizace, ale i právnické a fyzické osoby. Solární systémy mohou být ale budovány pouze na obecně prospěšných budovách, podotkl náměstek. Minimální výše příspěvku kraje na jeden projekt je pět tisíc korun, maximálně 200 tisíc korun, u realizace solárních systémů až půl milionu korun. Příjemce podpory se musí na nákladech podílet polovinou částky. Grant schválila rada, projedná ho ještě zastupitelstvo.
Loni kraj v tomto programu nabídl 1,6 milionu korun, uspokojil 17 z 23 žadatelů. Poslal jim 1,4 milionu korun, a s jejich podílem tak vzniklo dílo za 2,4 milionu.

Všechny dokumenty a podklady pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Český les jsou hotovy. Hodně přitom pomohl Plzeňský kraj, který má velký zájem území chránit. V současné době je příprava vyhlášení CHKO v poslední fázi, záměr připomínkují jednotlivá ministerstva. Do jednoho nebo dvou měsíců by se tedy vyhlášení oblasti mohlo dostat do programu jednání vlády. Jsme připraveni záležitost vyřešit ještě na podzim. Hranice CHKO je navržena tak, aby se žádná významnější obec neocitla uvnitř chráněného území.

Evropská komise schválila spolufinancování 109 projektů z 18 zemí v oblasti ochrany životního prostředí. Celkem věnuje EK z programu LIFE na tyto projekty 76 milionů EUR, což představuje cca 33 % finanční spoluúčast. Nejvíce - 29 projektů je z oblasti integrované výrobkové politiky, 24 projektů je zaměřeno snižování dopadu ekonomických aktivit na životní prostředí (např. čisté technologie, snižování emisí skleníkových plynů), 22 projektů se soustřeďuje na integrovanou ochranu životního prostředí zahrnující ochranu ŽP ve městech, využití půdy, kvalitu ovzduší atd.. Ochrana vodních zdrojů je námětem 20 projektů a 18 projektů řeší nakládání s odpady.

Evropská komise schválila spolufinancování 77 projektů z 23 zemí v oblasti ochrany přírody a zachování biodiverzity. Podpora vybraných projektů, jejichž náklady jsou spočítány ve výši 140 milionů EUR, bude programem LIFE poskytnuta až do výše 76 milionů EUR. Vybraný český projekt se zaměřuje na chráněnou oblast Moravskéh

Evropská komise schválila spolufinancování 20 projektů z třetích zemí v oblasti ochrany životního prostředí. EU věnuje na spolufinancování vybraných projektů téměř 8 milionů EUR, což je cca 64 % celkových nákladů. Projekty jsou zaměřeny vytváření administrativních struktur v oblasti ochrany ŽP, vytváření národních politik a akčních plánů ochrany ŽP v Albánii, Alžírsku, Chorvatsku, Egyptě, Izraeli, Jordánsku, Libanonu, Maroku, Rusku, Sýrii, Tunisku, Turecku a v oblasti Gazy.

Rakousko je údajně evropským lídrem v oblasti ekologického zemědělství, které si v zemi získává stále větší popularitu. Již každý desátý rolník se zaměřil na biologicky nezávadný způsob pěstování rostlin a chovu zvířat, řekl včera ministr zemědělství Josef Pröll. "Jsme evropskou biozemí číslo jedna. Biologické rolnictví je důležitou perspektivou do budoucna a proto musí být nadále pobízeno," řekl Pröll. Ekologické zemědělství v alpské republice obhospodařuje 328 800 hektarů půdy, což je 11,6 procenta celkové plochy. Biopotraviny mají na celkovém trhu s potravinami v Rakousku asi čtyřprocentní podíl.

Pád britského vrtulníku u Kuroslep na Třebíčsku nezpůsobil podle mluvčí vzdušných sil Sabiny Introvičové větší ekologické škody. Koryto řeky Oslavy a celý prostor nehody byly vyčištěny a zpřístupněny veřejnosti, řekla. Při čtvrteční tragédii uhořelo šest britských vojáků, kteří se účastnili britsko-českého cvičení Létající nosorožec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů