Čtvrtek, 28. března 2024

Mohou poplatky za černé skládky?

Mohou poplatky za černé skládky?
Ve sběrných dvorech platí lidé dvě koruny za komunální odpad. Firmy i za nebezpečný odpad. Mají poplatky vliv na počet černých skládek?

Plzeň - Vrácení sběrných dvorů do starého režimu zvažuje komise životního prostředí třetího plzeňského obvodu. Zrušení poplatků za odkládání odpadu by podle ní mohlo přispět k tomu, že by v obvodě poklesl počet černých skládek.
"Zdá se nám, že hospodářské dvory jsou méně využívány a není vyloučené, že lidé radši vozí odpady na černé skládky," uvedl člen komise životního prostředí Jiří Kuthan. Komise si nechá proto od odboru životního prostředí zpracovat, o kolik se snížila využitelnost sběrných dvorů a zda nevzrostl počet černých skládek.
"Podstatou je, aby město nezaplatilo více za likvidaci černých skládek než za provoz sběrných dvorů," říká Kuthan. Výsledky by chtěla komise předložit zastupitelům obvodu v říjnu a případně navrhnout, aby se ve sběrných dvorech neplatilo vůbec nic.
Místostarosta třetího obvodu Stanislav Hajný ale sběrné dvory nepokládá za problém, protože poplatky jsou velmi nízké.
"Občané platí za komunální odpad dvě koruny za kilogram. Za nebezpečný odpad, k němuž například patří ledničky, pneumatiky a baterie, nevydají ani korunu," upřesnil Hajný. Podnikatelé však určitou částku platí.
"Například za jednu pneumatiku čtyřicet korun a za nebezpečný odpad podle druhu šest až osm korun za kilogram," upřesnila Iveta Klučková z firmy Rumpold.
Hajný uvádí, že černé skládky existovaly a existovat zřejmě budou.
"Právě na nich se objevuje nebezpečný odpad. Lidé snad ani nevědí, že ve sběrných dvorech za něj nic nezaplatí, a proto hrnou odpady na černé skládky," míní Hajný.
V působnosti třetího plzeňského obvodu jsou tři sběrné dvory. V Kolárově, Vejprnické a v Heyrovského ulici. V nejbližší době se zprovozní nový sběrný dvůr za teplárnou, protože obvod přestane dvůr v Heyrovského ulici provozovat. Není totiž na pozemcích města, navíc si lidé stěžovali na hluk a zápach.
"V současné době se za teplárnou dokončují stavební práce," upřesnil Hajný. Pak obvod vypíše výběrové řízení na firmu, která ho bude obhospodařovat. Provoz těchto tří dvorů stojí obvod ročně zhruba tři miliony korun.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů