Čtvrtek, 25. dubna 2024

Neratovická Spolana uniká trestu za povodně

Neratovická Spolana uniká trestu za povodně
Česká inspekce životního prostředí s konečnou platností nepotrestá neratovickou Spolanu za to, že při povodních v létě 2002 uniklo z jejího areálu více než osmdesát tun chlóru. Inspekce k tomuto závěru dospěla po dlouhých měsících šetření.
"Řízení byla zastavena," potvrdila mluvčí inspekce Eva Rolečková. K udělení pokuty 1,4 miliónu korun přitom chybělo jen málo. Inspekce ji udělila za to, že chemička nesplnila podle zákona o ochraně ovzduší všechna preventivní opatření, která měla zabránit tomu, aby se chlór nedostal mimo areál podniku.
Pokutu pak sice zrušil územní odbor Ministerstva životního prostředí, ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) však případ vrátil k novému prošetření. Jenže inspekci se nepodařilo najít žádná nová fakta k tomu, aby jednou zamítnutou pokutu mohla udělit znovu.
"A to na tom intenzívně pracovala skupina našich expertů," dodala mluvčí Rolečková. Spolaně nehrozí pokuta ani za to, že chlór popálil stromy v okolí chemičky - inspekce toto řízení rovněž zastavila.
"Obával jsem se toho, že to tak dopadne. Je to zklamání a zároveň "příznivý" signál pro jiné firmy, co všechno jim projde," soudí Miroslav Šuta, odborný konzultant české pobočky Greenpeace, která se neratovickou chemičkou dlouhodobě zabývá.
Se stejným závěrem, k němuž dospěla inspekce životního prostředí, ukončila vyšetřování Spolany rovněž policie. Už loni rozhodli středočeští vyšetřovatelé, že za únik chlóru nebudou nikoho stíhat. Nepodařilo se jim totiž prokázat, že by se konkrétní osoba dopustila trestného činu. Při povodních v srpnu 2002 unikl chlór z chemičky dvakrát. Část jedovatého plynu se dostala do Labe, část do ovzduší.
V okolí chemičky musel být vyhlášen nejvyšší stupeň chemického nebezpečí. Lidé byli vyzváni, aby nevycházeli z domů a neotevírali okna. Policisté uzavřeli příjezdové silnice a hasiči kropili areál takzvanou vodní mlhou, která plyn stahovala k zemi.
Tehdejší náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl poté prohlásil: "Předpokládáme, že ze šetření vzejde minimálně jedna osoba, která by měla být stíhána. Myslím však, že se to bude týkat více lidí."
Policie rovněž odložila trestní oznámení ekologického hnutí Arnika kvůli znečištění unikátní přírodní rezervace Černínovsko, které leží v bezprostřední blízkosti neratovické chemičky.
"Potvrzuje se to, co jsme říkali od počátku. Nebyli jsme viníkem, ale stejně jako celé okolí obětí přírodního živlu," říká mluvčí chemičky Jan Martínek. Spolana je podle jejího ředitele Miroslava Kulihy na záplavy mnohem lépe připravena.
"Sklad chlóru by měl odolat i větším povodním, než jakou jsme zažili v roce 2002," řekl Kuliha. "Obdobně jsme zabezpečili i sklady mazutu a dalších látek, které označujeme jako nebezpečné."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů