Pátek, 29. března 2024

Dejte nám milióny, žádá rodina

Dejte nám milióny, žádá rodina
Dva roky poté, co se jim přes pozemky a dům převalila povodeň, došla rodině Štruplových trpělivost. Rozhodla se zažalovat neratovickou Spolanu a jejího někdejšího majitele - stát. Rodina požaduje takřka 2,6 miliónu korun za znečištěné pozemky a dům.. Štruplovi totiž žijí v obci Libuš na dohled od chemičky a jsou přesvědčeni o tom, že za zamořená pole a louky může právě Spolana.
"Kdybych sousedovi vjel autem do plotu, první, co bych udělal, by bylo napravení škod. Spolana to neudělala," tvrdí František Štrupl. Dodal, že se musel zbavit všech svých ovcí a dalších domácích zvířat, na zamořené půdě nemůže pěstovat brambory, obilí či zeleninu.
Spolana tvrzení Štruplových odmítá, i když uznává, že okolí chemičky není čisté. Tvrdí však, že část znečištění má na svědomí intenzivní zemědělství a také lidé, kteří třeba používali chemické hnojivo na zahradách. Chemička odmítá i to, aby byl výskyt jedovatých dioxinů, DDT či rtuti ve zvířatech a půdě v okolí podniku spojován s povodněmi v roce 2002.
"Úřady například zjistily, že nejvyšší hodnoty bifenylů a DDT byly ve slepičích vejcích na pozemcích, které nebyly vůbec zaplaveny," říká mluvčí chemičky Jan Martínek.
Podnik zaplatil šestnácti pěstitelům 1,5 miliónu korun za zničenou úrodu kvůli úniku chlóru při předloňských záplavách, dva se obrátili k soudu. Se Štruplem není podle Martínka jakákoli dohoda možná.
Štruplovi už dříve podali na Spolanu dvě žaloby kvůli úniku škodlivin a požadují padesátitisícová odškodnění.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů