Pátek, 29. března 2024

Semily vstoupily do Čisté Jizery

Semily vstoupily do Čisté Jizery
Semily - Po několikaměsíčním rozhodování odsouhlasili semilští zastupitelé vstup do projektu Čistá Jizera, který je jednou z možných cest, jak dosáhnout včasného odkanalizování Semil.
"Jsem rád, že jsme tuto šanci znovu přehodnotili a připojili se ke svazku měst, které vstoupí do tohoto sdružení. Společná cesta bude schůdnější a dosáhneme na vyšší částky z evropských fondů," řekl František Mojžíš, semilský starosta a hlavní propagátor projektu Čistá Jizera v Semilech.
Tento skupinový projekt navrhuje sloučením měst Turnova, Semil, Jilemnice, Lomnice nad Popelkou a Rokytnice nad Jizerou vytvořit právní subjekt - svazek obcí, který společně dosáhne na předepsaný minimální limit 10 milionů euro na jeden projekt.
Finační dotace z eurofondů jsou časově omezeny do konce roku 2010, do té doby musí být všechny obce z počtem obyvatel nad dva tisíce odkanalizovány, popřípadě vybaveny čističkou odpadních vod.
Vstup do projektu Čistá Jizera neohrožuje již očekávanou 50milionovou dotaci na první část kanalizace, kterou se město rozhodlo uskutečnit jako samostatnou akci. Přislíbená dotace je z eurofondu Infrastruktura, který spravuje Ministerstvo životního prostředí ČR a konečné rozhodnutí by mělo padnout 18. října.
"Tato první etapa se týká ulic 5. května, Lhotecká, Sokolská a revitalizace čističky odpadních vod v Bítouchově," doplňuje starosta.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů