Sobota, 20. dubna 2024

Ochranáři dávají povolení sami sobě

Ochranáři dávají povolení sami sobě
Český ráj - Do konce září by měla Správa CHKO Český ráj vydat sama sobě povolení na rozmístění téměř půl tisícovky informačních cedulí, které již jsou v chráněné oblasti rozmístěny.
Zdlouhavý administrativní kolotoč, při němž je třeba vyžádat souhlas vlastníků pozemků, na nichž se cedule nacházejí, musejí ochránci přírody podstoupit kvůli jedné stížnosti na neoprávněně umístěnou tabulku Stezka pouze pro pěší.
"Podle ministerstva životního prostředí musíme oslovit všechny obce a další subjekty, na jejichž pozemcích se naše cedule nacházejí, o souhlas s jejich umístěním," uvedla vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová. "Podobnou proceduru z minulosti nepamatuji. Je to především zdlouhavá administrativní práce a je možné, že budeme první přírodní rezervací v republice, která bude mít podobné povolení v ruce," doplnila.
Souhlas s rozmístěním informačních značek je třeba získat od 41 obcí zasahujících do CHKO Český ráj. Jedná se o 488 cedulí. Mezi nimi jsou tabulky se státním znakem vymezující zvláště chráněná území, cedulky označující památné stromy, informační značky pro cyklisty Stezka pouze pro pěší a stojany s mapou Českého ráje.
"Od dvou třetin subjektů jsme souhlas již získali, nyní čekáme, až koncem září vyprší lhůta, během níž nám mohou lidé k rozmístění značek podávat připomínky," vysvětlila Šoltysová. Správa CHKO prý pořádala informační schůzku pro zástupce dotčených obcí. Z jednačtyřiceti obcí o ni projevilo zájem pět.
Proceduru, na jejímž konci Správa CHKO sama sobě povolí rozmístění již rozmístěných značek, doporučilo ochráncům přírody ministerstvo životního prostředí. Potřeba správného lejstra prý vyplývá z pátého paragrafu zákona 508 z roku 2002, jenž definuje novou podobu CHKO Český ráj.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů