Pátek, 29. března 2024

S podzimem přichází i pálení listí, což mnohým lidem vadí

S podzimem přichází i pálení listí, což mnohým lidem vadí
Ostrava Pálení listí rozděluje především obyvatele obcí a okrajových městských obvodů na dva tábory. S nadcházejícím podzimem se totiž především ti, kteří mají zahrádky, chystají k likvidaci odpadu. Konkrétně se jedná o pálení suchých větví, natě a listí. Zatímco jedni tvrdí, že tento podzimní rituál v nich vyvolává milé vzpomínky na dětství, druzí se cítí být štiplavým dýmem, zápachem a popílkem obtěžováni a dělají všechno pro to, aby kompetentní orgány s těmito znečišťovateli ovzduší zatočily.
" Soused tady pořád něco pálí. Vůbec nemůžu vyvětrat, protože se okamžitě začneme všichni dusit. A to nemluvím o tom, že třeba pověsit prádlo ven nebo vyvětrat peřiny nepřichází v úvahu," popsala třiačtyřicetiletá Jana Holáňová, která bydlí v jednom z paneláků poblíž rodinného domku se zahradou v Porubě.
Podobné stížnosti řeší mnozí starostové. " Praxe je v tomto případě opravdu složitá. Jestliže není občan tolerantní, můžeme se stavět na hlavu a neuděláme nic. Zákon nám totiž neumožňuje, abychom vstoupili na cizí pozemek a ověřili si, co dotyčný pálí. Nejsme schopni to prostě prokázat," řekl starosta Polanky Přemysl Kaspřík ( ODS) s tím, že oproti předcházejícím letům se situace v Polance v tomto směru podstatně zlepšila. Své zkušenosti má také starostka Pustkovce Nataša Čeganová ( ODS). " Chápu, že pálení listí patří ke koloritu podzimu, ale všechno má své hranice. Pokud lidé pálí mokré listí a zamořují široké okolí, je jasné, že tím obtěžují ostatní," řekla s tím, že tento problém dostatečně řeší takzvané sběrné dvory, kam mohou lidé nepotřebný odpad vyvézt. " Lidé v Ostravě už nemají důvod, aby tvořili černé skládky, a pokud ano, pak je to z jejich strany o ignoranci a bezohlednosti vůči ostatním," dodala.
Zákon o ochraně ovzduší říká, že na otevřených ohništích lze spalovat pouze suchý rostlinný materiál a nekontaminované dřevo. Lidé by měli brát v potaz také aktuální rozptylové podmínky. Pokud obce zakáží spalovat suché rostlinné zbytky vyhláškou, pak musejí zajistit jeho odstranění jiným způsobem, například přistavenými kontejnery nebo nádobami na bioodpad.
" Pokud se jedná o zahrádkářské osady, záleží na tom, zda jsou provozovány právnickou osobou. Pokud ano, pak se tato osoba stará o odstranění zbytků, jako je pokosená tráva či ořez stromů," řekl zástupce vedoucího odboru životního prostředí ostravského magistrátu Vítězslav Dobeš. Doplnil, že v případě zahrad u rodinných domků je za likvidaci rostlinných odpadů zodpovědný majitel. " Zavolá na firmu Odvoz a zpracování odpadů ( OZO), která mu odpad odveze. Občan zaplatí pouze dopravu. V případě, že má někdo odpadu méně a vlastní přívěsný vozík, pak ho může odvézt do některého ze sběrných dvorů, kterých je na území Ostravy celkem čtrnáct," uzavřel Dobeš.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů