Pátek, 29. března 2024

Kdy plní pozemky funkci lesa?

Žádný právní předpis nestanoví, zda je lesní cesta pozemní komunikací či nikoliv.
Kdy plní pozemky funkci lesa?
V katastrálním území naší obce vlastní převážnou část pozemků Lesy ČR, s. p. Na těchto pozemcích se nacházejí zároveň i místní a účelové obslužné komunikace. Vlastníkem některých výše uvedených pozemků je vedle zmíněného státního podniku i naše obec. Jsou tyto komunikace "lesem"? Kdo rozhoduje o povolení přístupu na uvedené komunikace?

Jsem toho názoru, že pro posouzení vzájemného vztahu zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, je nutné primárně vycházet z lesního zákona. Domnívám se, že speciální povahu lesního zákona k zákonu o pozemních komunikacích lze dovodit jednak z vymezení jeho účelu, který sleduje, tj. stanovení předpokladů pro zachování lesa, péči o les a obnovu lesa jako národního bohatství, tvořícího nenahraditelnou složku životního prostředí, pro plnění všech jeho funkcí a pro podporu trvale udržitelného hospodaření v něm (§ 1 lesního zákona), tak i příslušných ustanovení v rámci ústavního pořádku České republiky (zejména čl. 7 Ústavy České republiky, čl. 35 ve spojení s čl. 41 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a podobně).

V předmětné záležitosti je klíčové vymezení pojmu "les". Pojem lesa v sobě zahrnuje jak složku pozemkovou, tak i složku porostovou, tj. lesem se rozumí lesní porosty s jejich prostředím a pozemky určené k plnění funkcí lesa /viz § 2 písm. a) lesního zákona/. Z pozemkového hlediska je nutné považovat za nejvýznamnější vymezení pojmu "pozemků určených k plnění funkcí lesa" (§ 3 lesního zákona), které jsou rozděleny do dvou základních kategorií, a to na tzv. lesní pozemky na straně jedné a tzv. jiné pozemky na straně druhé. Mezi lesní pozemky náležejí mj. nezpevněné lesní cesty, nejsou-li širší než 4 m a v "jiných pozemcích" jsou zahrnuty mj. zpevněné lesní cesty, a to bez ohledu na jejich šíři.

Zákon o pozemních komunikacích vymezuje pozemní komunikaci jako dopravní cestu určenou k užití silničními a jinými vozidly a chodci včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti. Mezi pozemní komunikace náležejí mj. i místní komunikace a účelové komunikace. Účelovou komunikací se rozumí taková pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.

Žádný právní předpis nestanoví, zda je lesní cesta pozemní komunikací či nikoliv. Z lesního zákona však dovozuji, že pokud daná "pozemní komunikace" naplňuje definiční znaky lesa, je nutné ji za les považovat, pokud zákon nestanoví jinak. Je-li daná komunikace lesem, mám za to, že nelze aplikovat institut "obecného užívání pozemních komunikací" (§ 19 odst. 1 zák. o pozemních komunikacích), ale je nutné postupovat podle příslušných ustanovení lesního zákona (zejm. § 19 a násl.).

Mezi zakázané činnosti v lese náležejí například jízda a stání s motorovými vozidly, či jízda na kole, na koni, na lyžích nebo na saních mimo lesní cesty a vyznačené trasy. Tyto vyjmenované zákazy však nemají charakter zákazů absolutních, neboť vlastník lesa může z těchto zákazů povolit výjimku.

Pokud by touto výjimkou byla porušena práva jiných vlastníků lesů, rozhodne na návrh vlastníka lesa orgán státní správy lesů (obecní úřad obce s rozšířenou působností /§ 48 odst. 1 písm. h) lesního zákona/.

V pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa, rozhodují obecní úřady obcí s rozšířenou působností ve správním řízení /§ 48 odst. 1 písm. a) ve spojení s § 58 odst. 2 lesního zákona/. Mohu tak pouze doporučit, aby vaše obec podala místně příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností návrh na zahájení správního řízení o určení, zda sporné pozemky jsou určené k plnění funkcí lesa, či nikoliv.

AUTOR: Mgr. Jan Břeň
právník
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů