Čtvrtek, 28. března 2024

Přeshraniční přeprava odpadů po vstupu do Unie

Ode dne vstupu do EU platí pro přepravu odpadů do ČR, z ČR a přes ČR přímo nařízení Rady (EHS) č. 259/93, o dozoru nad přepravou odpadů v rámci Evropského společenství.
Přeshraniční přeprava odpadů po vstupu do Unie
Z hlediska přeshraniční přepravy odpadů je také významná změna zákona o odpadech č. 185/2001 Sb., § 53-60, provedená zákonem č. 188/2004 Sb. Odpady určené k odstranění je do ČR zakázáno přepravovat. Z ČR lze za účelem odstranění přepravovat odpady pouze do členských zemí EU a členských zemí ESVO, které jsou zároveň smluvními stranami Basilejské úmluvy (Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island). Mimo tyto země je přeprava odpadů k odstranění zakázána. K přepravě odpadů za účelem odstranění, která není zakázána, je vždy nutný souhlas příslušného orgánu přijímajícího státu, a při přepravě do zemí ESVO je nutný i souhlas příslušného orgánu odesílajícího státu (tj. MŽP ČR). Odpady k využití jsou podle možného rizika při jejich využívání rozděleny na odpady uvedené na zeleném, žlutém a červeném seznamu, a dále odpady dosud neuvedené na žádném ze seznamů. Odpady uvedené na zeleném seznamu je do ČR možné př! epravovat za účelem využití v oprávněném zařízení jako volně obchodovatelné odpady, jejich zásilky musejí být doprovázeny údaji stanovenými v čl. 11 nařízení č. 259/93. Bližší podmínky jsou stanoveny Metodickým pokynem odboru odpadů pro zařazování odpadů na zelený seznam.

Odpady uvedené na ostatních seznamech a odpady neuvedené na žádném ze seznamů mohou být do ČR přepravovány k využití v oprávněném zařízení pouze se souhlasy všech dotčených příslušných orgánů (v ČR Ministerstva životního prostředí). Přeprava odpadů za účelem spalování je buď přepravou k energetickému využití nebo přepravou k termickému odstraňování. Tento rozdíl je vždy třeba posoudit, přeprava odpadů k odstranění do ČR je zakázána.

Z ČR lze přepravovat odpady uvedené na zeleném seznamu jako volně obchodovatelné odpady do členských zemí EU s výjimkou těch, které mají v přístupové smlouvě sjednáno přechodné období. Odpady zeleného seznamu je proto možné do Slovenské republiky, Polska, Maďarska, Lotyšska a Malty přepravovat jenom na základě souhlasu příslušných orgánů.

Odpady uvedené na žlutém seznamu, na červeném seznamu a odpady neuvedené na žádném ze seznamů mohou být z ČR do členských zemí EU a OECD přepravovány pouze se souhlasy všech dotčených příslušných orgánů. Omezení týkající se přepravy odpadů k využití mimo OECD je stanoveno v čl. 16 nařízení 259/93, ve spojení s jeho přílohou V.

Pokud má původce odpadu nebo jiná oprávněná osoba v úmyslu vyvážet odpady k využití do země, která není členem OECD, je třeba se přesvědčit, zda vývoz není zakázán (viz příloha V. nařízení 259/93).

Zdroj: MŽP - www.env.cz

Přeprava odpadů k využití z ČR do jiného státu

Při oznamování vyplní oznamovatel nákladní list, v němž informace týkající se zejména původu, složení a množství odpadů určených k využití (doložené analýzou), totožnosti původce a příjemce odpadu, plánů přepravních tras a pojištění proti škodám způsobeným třetím stranám, sídla střediska pro využívání odpadů a druhu a platnosti oprávnění, na jehož základě je středisko provozováno, operací využití odpadu, odstranění zbytkových odpadů, množství recyklovaného materiálu v poměru ke zbytkovým odpadům a odhadu hodnoty recyklovaných materiálů.

Oznamovatel musí o využití daných odpadů uzavřít s příjemcem smlouvu, která musí být MŽP předložena jako příloha oznámení.

Informaci o způsobu zajištění finanční záruky nebo pojištění podle článku 27 nařízení Rady (EHS) 259/93 ve spojení s § 57 zákona. Je-li záruka realizována formou bankovní záruky vystavené ve prospěch ministerstva, musí být přiložen prvopis záruční listiny.

Kalkulace a další doklady a podklady, které odůvodňují výši složené finanční záruky.

Adresa skladu v České republice, do kterého bude odpad vrácen v případě, že přeprava nebyla dokončena tak, jak bylo plánováno.

Kopie souhlasu k nakládání s nebezpečným odpadem, příp. kopie souhlasu k provozování skladu podle § 14 odst. 1 zákona,

Kopie podnikatelského oprávnění (např. živnostenský list), výpisu z obchodního rejstříku nebo zřizovací listiny.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů