Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šest opravených rybníků je po roce práce chloubou města

Šest opravených rybníků je po roce práce chloubou města
Vladimíra Valová
Třebíč Šest rybníků na území města Třebíče, které jsou majetkem radnice, procházelo od července loňského roku revitalizací. Po jejich dnech se proháněla těžká technika, bagry se zahryzávaly do země, po vodě nebylo ani památky. Dnes už je ale všechno jinak. Z hrází skáčou do vody žáby a po hladinách rybníků spokojeně plují labutě i kachní rodinky.

Cedulky Agstavu nikdo nepřehlédne
Revitalizační práce, na nichž pracovala firma Agstav, byly zakončeny před týdnem. Opravené vodní nádrže si přijel prohlédnout dokonce i staronový ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Rybníky jsou nyní odbahněny, mají opravené hráze a vypouštěcí mechanismy. Na vlastní oči se lze o jejich proměně k lepšímu přesvědčit procházkou ke Kuchyňce, Babě, Baráku nebo ke třem dalším rybníkům, k Vodovodnímu, U Suchých ( který je nazýván také Nadýmáček) či k Týnskému.
Realizace náročných prací se vyžádala náklady ve výši 22 milionů korun. Téměř polovinu pokryla dotace od Státního fondu životního prostředí, zbytek doplatila radnice ze svého rozpočtu. Ke smlouvě o poskytnutí státní dotace musel městský úřad předložit doklady a provedeném výběrovém řízení na realizátora prací, kterým se stala firma Agstav, a. s.
Tuto skutečnost chtě nechtě zaznamenají všichni, kdo si do rybníků půjdou zaplavat nebo kolem nich projdou během své odpolední vycházky. Firma totiž ke každému ze šesti rybníků umístila výrazný, rozměrný kámen, na nějž připevnila kovovou tabulku s informací, že právě Agstav je zhotovitelem revitalizačních prací.

Rybníky mají odolat i stoleté vodě
U dvou ze čtyř rybníků, které tvoří kaskádu v Týnském údolí, firma vybudovala větší přepady na ochranu proti stoleté vodě. " Téměř u všech opravovaných nádrží bylo nutno provést zásah do zeleně. U rybníků U Suchých a Vodovodní došlo navíc k výraznějšímu kácení stromů na jejich hrázích. Stromy totiž hráze narušovaly a místy bránily vjezdu těžké techniky," zmínil jednu z komplikací stavebních prací tiskový mluvčí radnice Ivan Přibík.
V majetku města je dnes 16 rybníku. Devět z nich leží přímo na jeho území, sedm se nachází v integrovaných obcích.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů