Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Miroslav (smo) - Novým turistickýmmagnetem by se podle představitelů Miroslavi měla stát nově vyhlášená Národní přírodní památka Miroslavské kopce. Ta je významná svým zcela ojedinělým výskytem vzácných rostlin a stepních společenstev, známých převážně ze Středomoří. Přírodní památka se rozkládá na jedenatřiceti hektarech v okolí Miroslavi na slepencových pahorcích jižně od města nazývaných Markovy kopce, pahorek Ve vinohradu, Větrník a stráně nad letištěm. "Omezení daná vyhláškou mají za cíl zamezit některým nežádoucím jevům. Jde například o zákaz skládek, zákaz rozdělávání ohňů a táboření či vjíždění motorovými vozidly. Tyto aktivity totiž území škodí a nemohou s nimi být spokojeni ani obyvatelé města," poznamenal Petr Slavík z brněnské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny.

VLÁDA SCHVÁLILA PRAVIDLA PRO OBCHODOVÁNÍ S EMISNÍMI POVOLENKAMI
Vláda schválila návrh zákona, který stanoví pravidla obchodování s emisemi skleníkových plynů, jež bude v EU spuštěno už 1. ledna příštího roku. Elektronické povolenky na vypouštění emisí má dostat zdarma 450 českých firem znečišťujících ovzduší počátkem každého roku. Budou s nimi moci obchodovat podle svého uvážení, na konci roku však budou muset vrátit tolik povolenek, kolik emisí vypustí. Předlohu, o jejímž přijetí informoval Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády, by podle Tomáše Chmelíka z ministerstva životního prostředí měli začít projednávat poslanci co nejdříve.

Evropská komise vyhlašuje veřejnou konzultaci na téma: Jak dál v boji proti klimatickým změnám po roce 2012. Podle Kjótského protokolu se EU zavázala, že v letech 2008 až 2012 sníží emise skleníkových plynů o 8 % ve srovnání s úrovní emisí v roce 1990. Nové studie ukazují, že proto, aby se mohlo zabránit pokračujícím klimatickým změnám, bylo by třeba dále omezit tyto emise, a to sice o cca 30 % do roku 2025 a o 65 % do roku 2050. Vyhlášená konzultace by měla Komisi přinést podněty a názory občanů, podnikatelů, politiků, NGO, vědců atd., které by měly být základem pro přípravu budoucí politiky v oblasti boje proti klimatickým změnám.
Konzultace je otevřena do 31.10.2004
Další informace a on-line přístup ke konzultaci je na adrese:
http://europa.eu.int/comm/environment/climat/future_action.htm

České Švýcarsko - Po předloňském premiérovém odlovu se severočeští rybáři společně s ochránci přírody chystají na další kontrolní odchyt lososů. V případě Děčínska půjde zejména o řeky Kamenice a Ploučnice. Zatímco v roce 2002 se rybářům a ochráncům přírody podařilo odlovit, změřit, zvážit a zpátky do řeky Kamenice vrátit pět lososů, loni to nebyl ani jeden kus.

Vimperk - Starostové, zástupci šumavského parku a ministerstva životního prostředí chtějí do 15. října připravit konečnou verzi dokumentu o dalším postupu v Národním parku Šumava. Takový je alespoň názor náměstka ministra životního prostředí Ladislava Mika.
Zainteresované strany, tedy Správa Národního parku Šumava a především šumavské obce, se ve Vimperku dohodly na první schůzce, na níž dokument o budoucnosti parku projednají. Měla by se uskutečnit do patnácti dnů.
Diskuse s představiteli obcí byla podle náměstka bouřlivá. V minulosti se prý totiž objevily nepřesné informace a starostové měli pocit, že dokument je již schválen. Miko však zdůraznil, že jde o materiál, který byl připraven na úrovni ministerstva a správy parku a má sloužit jako podklad k jednání. Představitelé obcí před začátkem tiskové konference demonstrativně odešli, údajně kvůli médiím.
Návrh obsahuje například zásady péče o území, komunikační strategie a zonace. U každého bodu je zhodnocen současný stav a jsou navrženy dlouhodobé a krátkodobé cíle a konkrétní opatření.

Celkově státy investují do obnovy životního prostředí přes 80 miliard dolarů ročně. Světová banka však odhaduje, že by bylo třeba ještě dalších dvacet pět miliard.
Vyplatí se taková investice? "Samozřejmě," odpovídá britský ekolog Gregory Dalton. "Jen při omezení dopadů ozónové díry se ročně ušetří až šestnáct miliónů dolarů. Sníží se totiž škody, které ultrafialové záření způsobuje například zemědělským plodinám nebo zvířatům a zvýšila by se i výnosnost polí," dodává.
K podobnému číslu, k sedmnácti miliardám dolarů, došli také odborníci z institutu Environment Canada. Ti dodávají, že v této sumě nejsou započítány výdaje na zdravotní péči, kterou potřebují lidé s rakovinou kůže. Pak by se úspory vyšplhaly až na několik desítek miliard dolarů.

Rožmitál - Rozsáhlá dokumentace k záměru firmy Ravak vybudovat ve své provozovně v Rožmitále galvanizovnu a zneškodňovací stanici odpadních vod je k nahlédnutí na odboru výstavby městského úřadu. Podnik musel na základě připomínek k odbornému posudku dodatečně vypracovat podrobnější studii. Tu Ravak předložil k dalšímu posouzení kraji, který dokument čítající několik set stránek zaslal radnici, aby ji zveřejnil. Dokument si tudíž může prostudovat kdokoliv z občanů i účastníků řízení k zamýšlené stavbě. Oznámení je ve vývěsce rožmitálské radnice a písemně se lze vyjádřit do termínu 14. října tohoto roku. Proti výstavbě galvanizovny protestovalo tehdy několik desítek obyvatel sepsáním petice. Negativně se vyjádřilo i Sdružení pro ochranu přírody - Brdy a další odpůrci této technologie, kteří se obávají znečištění ovzduší v rožmitálské kotlině, která je proslulá inverzí přetrvávající mnoho dní v roce, a rovněž zamoření blízké říčky Skalice. Rožmitálské strojírny koupil Ravak před čtyřmi lety v rámci konkurzu společnosti Bohemia Art Vladimíra Stehlíka.

Nejstarší výstava ekologických potravin se o víkendu koná u bývalé restaurace Terasy.
Už pojedenácté se na Biojarmarku ekofarem sejde na 30 ekosedláků, kteří nabídnou potraviny bez chemie. Jde o nejstarší akci svého druhu u nás. Koná se zítra od 14 do 20 hod. a v sobotu od 9 do 14 hodin. Letos organizátoři
z Ligy ekologických alternativ dali důraz na ovoce ve všech skupenstvích. Samozřejmostí jsou i ochutnávky. Protože se Terasy mají opravovat, musí si pro příště Biojarmark hledat nové působiště. Překvapení skýtá i soutěž bez hranic o MISS Jablíčko, otevřená všem kráskám, ale i výtvorům dětí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů