Čtvrtek, 28. března 2024

Obnova ozónu stojí miliardy

Obnova  ozónu  stojí miliardy
Lidé každoročně vyrvou Zemi padesát miliard tun surovin.
Vídeňský Institut sociální  ekologie  to přepočetl a zjistil, že denně každý člověk surovin "spotřebuje" 22 kilogramů.
Jejich zpracováním vzrostlo mezi lety 1975 až 2000  znečištění   životního   prostředí  v průmyslových státech o 28 procent. "Další růst by už byl z  ekologického  hlediska neúnosný," varuje nad tímto číslem nezávislá washingtonská organizace World Resources Institute.
Není proto divu, že těsně před Dnem záchrany  ozónové  vrstvy, který OSN stanovila na dnešek, vystoupil britský premiér Tony Blair a řekl, že jeho země bude ochraně  životního   prostředí  věnovat velkou pozornost. Zejména nyní, kdy bude Británie předsedat summitům nejvyspělejších zemí světa, skupiny G8.
Do obnovy  ozónové  vrstvy, jejíž poškození je jen jedním a zdaleka ne nejvážnějším  ekologickým  problémem zeměkoule, investují státy světa ročně okolo sedmi miliard dolarů. Je to asi desetina částky, která jde na  životní   prostředí  celkově. České firmy a  Státní   fond   životního   prostředí  daly od počátku 90. let na záchranu  ozónové  vrstvy podle odborných odhadů půl miliardy až jednu miliardu korun.
Ztráty zapříčiněné ultrafialovým zářením jsou však mnohem vyšší. Jen na léčbu rakoviny kůže se ročně vydá přibližně deset miliard dolarů. A server greenleft.com uvedl, že k tomu je třeba připočítat i ztráty ve výši alespoň dvaceti miliard, neboť lidé trpící rakovinou přestávají pracovat ještě v produktivním věku.
Právě proto odborníci tvrdí, že na záchranu  ozónové  vrstvy je třeba věnovat ještě více peněz. Světová banka hovoří přibližně o dalších dvou miliardách dolarů. Pak by podle znalců byla šance, že bude vrstva chránící Zemi před UV paprsky víceméně obnovena. V ideálním případě bychom se toho mohli dočkat okolo roku 2050.
K tomu, aby byla ozónová vrstva opět v pořádku, podepsaly státy v roce 1987 takzvaný montrealský protokol. "Zavazují se, že omezí emise látek, které  ozón  v atmosféře pohlcují. Jde zejména o  freony  , které byly dříve běžné při výrobě chladniček nebo klimatizací," říká americký  ekolog  John Woolrough.
Rozvinuté země standardy smlouvy dodržují už pátý rok. Rozvojový svět je musí splnit do roku 2010, ale skutečnost není ideální.
"Rozvojové státy razí vůči Západu podstatné heslo: Vy jste  znečišťovali  přírodu a bohatli na tom po dvě staletí, teď jsme na řadě my. To znamená, že mnohé z nich sice deklarují ochotu dodržovat závazky z Montrealu, ale ve skutečnosti vypouštějí do ovzduší mnohem více emisí, než by měly," říká francouzský  ekolog  Pierre De Laneige.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů