Pátek, 19. dubna 2024

"Německé Silicon Valley" nabízí spolupráci

"Německé Silicon Valley" nabízí spolupráci
Bádensko-Würtembersko se z centra automobilového průmyslu a strojírenství mění na německé Silicon Valley. Dokazuje to rostoucí množství firem, které působí v oblasti nových technologií, jejichž počet dosáhnul třiceti tisíc. Až padesát pět tisíc lidí je zaměstnáno v podnicích, zabývajících se podnikovým softwarem a službami, po kalifornském Silicon Valley je to druhé největší soustředění pracovníků v tomto oboru.
"Budoucnost Bádenska-Würtemberska můžeme zajistit především investicemi do nových technologií," zdůraznil význam strategie podpory nových technologií bádensko-würtemberský ministr hospodářství Ernst Pfister, který byl v minulých dnech na oficiální návštěvě v Praze. V ní hraje podstatnou roli pomoc malým a středním podnikům.
"Tato spolková země má vytvořený efektivní plošný systém transferu technologií jednotlivým, především malým a středním podnikům. Systém zastřešuje vládní nadace Steinbeis Stiftung," přiblížil situaci zástupce ředitele odboru obchodní politiky na Ministerstvu obchodu a průmyslu Jiří Dorňák.
Tyto zkušenosti chce nyní převzít také Česká republika. "Soustředíme prostředky na financování aplikovaného výzkumu do jednoho zdroje. Jestliže dosud se peníze rozmělňovaly ve více resortech, například Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo k dispozici 1,7 miliardy korun ročně, v budoucnu by inovace a nové technologie podporovala jediná instituce," uvedl po jednání se svým německým protějškem ministr obchodu a průmyslu Milan Urban. "Při vytváření nové inovační strategie státu by mělo pomoci právě Bádensko-Würtembersko," dodal Urban s tím, že se přiklání k variantě, aby kompetence i finance převzala agentura CzechInvest.
Další možnosti ekonomické spolupráce má do ledna navrhnout expertní skupina, složená ze zástupců státní správy a podnikatelské sféry obou zemí. Již nyní Ernst Pfister poukazuje na příležitosti v oblasti technologie  životního   prostředí  pro malé a střední podniky.
"Podívejte se koho jsem přivezl. Všech osmnáct členů mise podnikatelů jsou představitelé právě těchto podniků," poukázal bádensko-würtemberský ministr na snahu tamních firem, najít si v Česku partnery.
"  Recyklace  a zpracování  odpadů  má obrovskou budoucnost. Proto jako výrobci velkých strojů na zpracování  odpadů  hledáme střední firmu, která by vyráběla části strojů a dokázala by vše také kompletovat," potvrdil slova ministra Jürgen Lötterle, obchodní ředitel společnosti MeWa  Recykling  Anlagen. Podle něho a dalších zástupců firem jdou do Česka po vstupu do Evropské unie kvůli nižším nákladům, ale i vzdělanému personálu. "Mladí lidé jsou kvalifikovaní a mají chuť něco vymýšlet," doplnil ředitel společnosti AKB Thomas Bures, jehož firma vyrábí speciální kotle a hledá společníka, podobně jako jedna subdodavatelská firma pro automobilky.
"V Česku rok sondujeme trh, abychom našli menšího partnera," řekl Karsten Schnidt, ředitel firmy, jejíž název si kvůli konkurenci nepřál uvádět. A konkurence je podle něho na českém trhu skutečně velká.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů