Sobota, 20. dubna 2024

Pojeďte s námi, nebuďte sami!

Pojeďte s námi, nebuďte sami!

O víkendu nabídnou města, zapojená do Evropského týdne mobility (19 měst), svým obyvatelům řadu možností, jak si užít pohybu ve městě i venku. Patří sem například „Bohumínské šlápoty“ (Bohumín), „Z Poruby do Poruby“, „Putování Poodřím“(Ostrava), „K prameni Moravy a na Králický Sněžník“ (Chrudim), „Okolo Moravské Třebové“ – tyto pěší pochody jsou určeny po rodiny s dětmi a širokou veřejnost, zatímco milovníci kol se mohou vydat „Okolo Olomouce“ (Olomouc), „Na kole na Opatovické hradisko“ (Boskovice, Letovice), na „Cyklojízdu do Holešova“ (Kroměříž), „Po cyklotrasách Hlučínska“ (Hlučín) anebo „Na Landek na kole“ (Ostrava).

V Jablonci nad Nisou, v Hradci Králové, Ostravě a v Praze zvou místní koordinátoři občany na prohlídku vozoven Dopravních podniků a nabízejí také svezení historickými vozy. V mnoha městech se zaměří na bezpečnost dětí v dopravním provozu (Brno, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Třebíč, Hradec Králové), děti se také mohou poučit hrou „Hrátky se zvířátky“ (České Budějovice).

V sobotu 18. září se ministr životního prostředí Libor Ambrozek zúčastní programu Evropského týdne mobility v Telči. V neděli 19. září bude v Praze uzavřena část Smetanova nábřeží automobilové dopravě. Vjezd bude povolen pouze tramvajím a cyklistům.

V pondělí se ve městech bude pořádat řada akcí pro školáky „Děti bezpečně na cestách (Kopřivnice)´, „Vybavení cyklistů a jejich kol“ (Letovice), „Den bez úrazu (Moravský Krumlov), „Bezpečnost dětí při dopravě“ (Strakonice) atd. V Ostravě dostanou občané, kteří v pondělí ráno pojedou do práce na kole, od hlídek rozmístěných na území města malou snídani „Snídaně pro cyklistu“.

V ČR se letos Evropského dne bez aut zúčastní 25 měst. Ministerstvo životního prostředí konání Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility koordinuje a podporuje. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek ve středu 22. září 2004 pojede na jednání Poslanecké sněmovny na kole (v případě špatného počasí MHD). Evropský týden mobility a den bez aut osobně podpoří například ministr dopravy Milan Šimonovský, ministr kultury Pavel Dostál a ministr informatiky Vladimír Mlynář, vedoucí Úřadu vlády Aleš Šulc, hejtmani a radní krajů, řada poslanců, senátorů a českých europoslanců či vedení KDU-ČSL.

 

Další informace:

http://www.env.cz/edba                   http://www.22september.org

Programy měst na 18. – 20. září najdete jako přílohu v rubrice Tiskové zprávy na www.env.cz.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů