Sobota, 20. dubna 2024

Stát podporuje třídění, tvrdí ministrův tajemník

Stát podporuje třídění, tvrdí ministrův tajemník

Dan Vondrouš, tajemník ministra životního prostředí je přesvědčen o tom, že stát vytvořil dobré podmínky pro to, aby se odpad mohl třídit a recyklovat.
"To, co zatím není dostatečné, je nabídka sběrných míst," uznává Vondrouš, který říká, že to do značné míry závisí na tom, kolik je na to peněz.

hn: Motivují stát a obce ke třídění, když v mnoha městech platí za odvoz odpadu všichni stejně, i když třídí, nebo netřídí?
Obce mají možnost si nastavit pravidla tak, aby vyhovovala jejím podmínkám. Některé mají nastavené poplatky tak, že více motivují k třídění, a některé méně. Stejnou platbou pro všechny se snaží vyhnout tomu, aby vznikaly černé skládky a občané ukládali odpady mimo určená místa. Takové chování se nevyplatí, když všichni platí stejně. Myslím ale, že množství vytříděného odpadu závisí více na tom, jak je nastaven celý sběrový systém, jestli je dost sběrových míst, než na tom, jaký způsob platby se zvolí.

hn: Podporuje skutečně stát recyklaci, když zvýšil na výrobky z recyklovaného materiálu DPH z pěti na devatenáct procent?
Evropská unie nezvýhodňuje tímto způsobem recyklované nebo ekologicky šetrné výrobky, takže ani výhledově nemáme šanci něco takového prosadit. Stát ale podporuje například nové technologie, vzorové projekty recyklačních linek a podobně. Státní investice jdou i do výzkumu a vývoje. Pak je tu ještě systém odpadového hospodářství pro celou republiku - stát nebude zvýhodňovat, aby odpady končily na skládkách nebo ve spalovnách. Recyklace by se výhledově měla vyrovnávat i těmto způsobům nakládání s odpady.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů