Pátek, 19. dubna 2024

Policie odložila kauzu Philipsu v Hranicích

Policie odložila kauzu Philipsu v Hranicích
Státní úředníky, kteří vydali povolení zahájit výrobu firmě LG Philips Displays i bez zákonem požadovaných dokumentů, policie stíhat nebude. Policisté totiž odložili trestní oznámení, které na úřady podal Ekologický právní servis (EPS) z Brna. Ten tvrdí, že zaměstnanci stavebního úřadu v Hranicích zneužili pravomoci veřejného činitele, když dovolili, aby firma vyráběla nezákonně.
"Podáváme proti usnesení stížnost ke státnímu zastupitelství a případ zasíláme na protikorupční policejní linku," uvedl Pavel Franc z Ekologického právního servisu, který s postupem policie nesouhlasí.
Koncern LG Philips Displays vyrábí v Hranicích na Přerovsku přesně tři roky. Ekologičtí právníci z Brna před více než rokem poprvé upozornili na to, že investor, který vložil do závodu na televizní obrazovky přes dvě stě miliónů eur, vyrábí nezákonně. Chyběl mu schválený plán prevence závažných havárií a zákonné pojištění. Tyto dokumenty přitom musí mít každá firma, která používá nebezpečné látky či chemikálie ještě před zahájením zkušebního provozu. Úředníci stavebního úřadu v Hranicích ale vydali územní rozhodnutí, stavební povolení či povolení ke zkušebnímu provozu už před třemi lety, přestože to bylo v rozporu se zákonem. Program závažných havárií byl továrně schválen až letos v únoru. Teprve poté uzavřela firma pojištění a továrna byla zkolaudována.
Porušení zákona o prevenci závažných havárií uznal už loni krajský úřad, u kterého si EPS stěžoval a požadoval zákaz činnosti firmy do doby, než bude dokument schválen.
"Firma okolí neohrožuje," uvedli úředníci, kteří odmítli firmě nařídit zastavení provozu. Pokutu za porušení zákona firmě úřad rovněž neudělil, protože vypršela lhůta, ve které mohl za nesplnění podmínek normy společnost postihnout.
Pochybení státních úředníků, kteří vydali povolení k provozu, nyní potvrdilo svým stanoviskem k vyšetřování nově Ministerstvo životního prostředí. To ve zprávě pro policii konstatuje, že nedodrželi zákon. "Územní rozhodnutí pro stavbu továrny nemělo být vydáno. K zastavení šetření se ale nebudeme vyjadřovat. Je v kompetenci policie, aby posoudila, zda se jedná o trestný čin," řekla mluvčí ministerstva Karolina Šůlová.
Vedení radnice v Hranicích od počátku tvrdilo, že úředníci zákon neporušili. Ti dokonce kvůli dlouhému schvalování dokumentu prodloužili zkušební výrobu v továrně na téměř dva a půl roku, když jej firmě několikrát vrátili k přepracování. "Vedení města ani úředníci, kterých se věc týká, nemají žádné nové informace. Nemůžeme se vyjádřit. Trváme však na tom, že postup úřadu byl v souladu se zákonem," řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.
"Vyjádření ministerstva potvrdilo, že LG Philips od začátku v Česku vyráběl nezákonně. Policie však zřejmě nemá zájem zabývat se tím, kdo je za to zodpovědný. Spokojila se s jednoduchým vysvětlením úředníků, kteří shodně tvrdí, že postupovali v souladu se zákonem, transparentně a korektně," řekl právník Pavel Franc.
Podle zjištění HN byl Philips jediným novým investorem, který zahájil výrobu v rozporu se zákonem.

Jak se vyvíjela kauza továrny společnosti Philips v Hranicích

[*] září 2001: Firma Philips zahájila se souhlasem úředníků výrobu, aniž měla schválen plán prevence závažných havárií a uzavřeno zákonné pojištění.
[*] září 2003: Ekologický právní servis Brno (EPS) navrhl krajskému úřadu zákaz činnosti firmy a uložení sankce.
[*] říjen a listopad 2003: Krajský úřad neshledal důvod k zastavení výroby a neuložil pokutu za porušení zákona.
[*] leden 2004: EPS podal trestní oznámení na státní úředníky
[*] září 2004:Policie odložila trestní oznámení podané EPS na úředníky stavebního úřadu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů