Úterý, 16. dubna 2024

Účet za technoparty: 1,4 miliónu

Účet za technoparty: 1,4 miliónu
Na jeden milión a čtyři sta tisíc ohodnotil škody, které napáchali účastníci nepovolené srpnové technoparty CzechTek u Boněnova na Tachovsku, soudní znalec.
Akce, při níž se na soukromých lukách pohybovalo až 20 tisíc lidí, měla podle soudního znalce Pavla Valtra za následek rozsáhlou devastaci přírodního a životního prostředí. Jeho posudek v podrobných rozborech uvádí, že v různé intenzitě bylo znehodnoceno zhruba sto hektarů zemědělských pozemků. Nejen mechanickou likvidací vegetace, ale i velkými objemy zčásti nebezpečných odpadů. Výši škody neovlivnila ani aktivita dobrovolníků, kteří o víkendech po násilném ukončení technoparty přijeli do Boněnova uklízet.
Policisté i právní zástupce jediného obviněného v této kauze Romana Vainera ještě v pátek neměli dokument k dispozici, výše škody je však zaskočila. "Nevím z čeho znalec vycházel. Já jsem se jako laik byl na místě podívat a nerozeznal jsem už rozdíl mezi plochou, kde se technoparty konala a kde ne. Pokud tedy někdo vyčísluje škodu na více než milión, musí to řádně zdůvodnit," uvedl okresní ředitel policie v Tachově Jaromír Kníže. "Zdá se mi to nadsazené," kroutí hlavou advokát Tomáš Ferenc, jehož klient Vainer je jediným účastníkem CzechTeku, kterého policisté obvinili.
Policisté sice pracují na vlastním posudku, dosud však měli k dispozici jen čtyřřádkové stanovisko tachovského zemědělce Libora Lúdika, který má louky pronajaté. To se však od sedmdesátistránkového Valtrova rozboru výrazně liší. Zemědělec bez podrobného zkoumání došel k částce 750 tisíc.
Tento hrubý odhad přispěl v srpnu k tomu, že pětatřicetiletý Vainer strávil kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci několik dnů ve vazbě. Policie vyšetřování dosud nedotáhla k podání obžaloby a není jisté, zda někoho z organizátorů dostane před soud.
Organizátoři CzechTeku si paradoxně vybrali relativně bezpečné místo. Dodnes totiž není jednoznačně zřejmé, komu vyčíslená škoda vznikla. Zemědělec Libor Lúdik má pozemky jen pronajaté. Posudek znalce Valtra si jako podklad pro trestní oznámení na neznámé pořadatele CzechTeku objednal správce konkursní podstaty Vladimír Nechutný, který převzal letos v létě řízení konkursu na majetek zkrachovalého podnikatele Tomáše Kotlaříka z Tachovska. Kotlařík prodal louky v roce 1998 pražské firmě Agro Kraun, ale když byl prohlášen na jeho firmu konkurs, zahrnul tehdejší správce do konkursní podstaty i boněnovské louky. Agro Kraun je chce zpět a odstartoval sérii žalob. Podle současného správce je důležité, aby policie pořadatele party dopadla.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů