Úterý, 16. dubna 2024

Ohře a park mají mít větší ochranu

Ohře a park mají mít větší ochranu
Poohří/Krásný Dvůr - Dvě rozsáhlá území na Lounsku figurují v návrhu seznamu Evropsky významných lokalit (EVL). Část toku Ohře a anglického parku v Krásném Dvoře jsou zahrnuty v kategorii přírodních památek.
Už před časem tehdejší kastelán krásnodvorského zámku Petr Šesták poukazoval na to, že park si zaslouží významný ochranný statut. Podle něj přijíždějí do parku odborníci ze zahraničí, kteří se zmiňovali dokonce o zahrnutí do seznamu světového dědictví UNESCO. To se zatím nestalo, nicméně ze zařazení do EVL vyplývají stejně přísné požadavky na ochranu.
"Zámecký park využívá v rozsáhlé míře původní dubové porosty. Obsahuje soliterní i exotické dřeviny či teplomilné doubravy. Jde o nejrozsáhlejší zámecký park v Čechách,"
píše se v důvodové zprávě pro zahrnutí parku do seznamu. Ochranu EVL by mělo podle návrhu požívat 103,98 hektarů, ležících v katastrech Krásného Dvora a Buškovic.
"Zatím nevíme, nakolik se v případě odsouhlasení seznamu podepíše ochrana EVL na zájmech a činnosti našich obyvatel. Už jsem se dotazoval místních největších zemědělců. Jejich obavy se týkají hlavně toho, že neví, jestli bude omezené používání postřiků či výběr plodin. Co jsme zatím zjišťovali na Agentuře ochrany přírody a krajiny, tak o takových omezeních nevědí," uvedl včera František Kuna, místostarosta Krásného Dvora. Do katastru spádových Němčan zasahuje pro změnu tzv. ptačí oblast, další lokalita s přísnou ochranou EU. To se týká i katastru Nepomyšle. Ani tam není zcela jasné, nakolik ovlivní zájmy obyvatel či územní plány obce.
V 905 navržených lokalitách do EVL figuruje dolní tok Ohře - od přítoku Libočanského potoka po soutok s Labem. Navržených je 647,55 hektaru. Cení se především fakt, že Ohře je jen málo regulovaná, tok obsahuje malé množství jezů a vyskytují se v něm cenní živočichové jako bolen dravý, velevrub tupý a druhy hrachovek. Zařazení dolního toku do kategorie přírodní památka by se nemělo nijak odrazit na rybaření.
Různé stavební či technické zásahy by však v případě schválení na Ohři i v parku musel posuzovat krajský úřad, případně další zainteresované orgány. Podle dostupných informací by schválení seznamu i se začleněním Ohře nemělo mít vliv na záměr vybudovat na dvou žateckých jezech hydroelektrárny.
Seznam českých návrhů budou posuzovat úředníci v Bruselu. Pro ty, které projdou, musí ČR do šesti let zajistit ochranu. Tam, kde dojde k nějakým omezením, bude existovat fond pro vyplácení kompenzací. Jedná se tak o stejný systém, jaký EU nastavila v případě tolik diskutovaných ptačích oblastí.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů