Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Děčín - Odstavit vozidlo a ponechat jej svému osudu už nebude v Děčíně a okolí tak jednoduché. Opuštěné vozidlo bez espézetek město na své náklady odtáhne a ekologicky zlikviduje.
"Určitě to pomůže přírodě. Řidiči už nemusí pokoutně vyhazovat součásti vozidel na černé skládky," řekl majitel vrakoviště v Malšovicích František Nedělka.
Od poloviny letošního roku už nemusí dopravci odvážet několik desítek vraků až do Jablonce nad Nisou. V Arnolticích u Děčína totiž vzniklo středisko, kde vraky ekologicky likvidují.
"Letos jsme sešrotovali dvanáct aut a čeká nás ještě asi patnáct vraků," řekl dopravce Jiří Nešněra, který vozy do střediska odváží.
Podle nového nařízení musí majitel, který chce vozidlo na policii odhlásit, doložit úředníkům potvrzení z autovrakoviště, že má zajištěnou ekologickou likvidaci vozu.
"Město má v evidenci devadesát procent vozidel, takže nebude těžké majitele dohledat," řekl František Nedělka. Úředníci Městkého Úřadu poté budou po majiteli vozidla požadovat náhradu za odtažení a likvidaci vraku.

VALAŠSKO - Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy v minulých dnech vydala vyhlášky ke zřízení několika nových zvláště chráněných území, která mají zabezpečit uchování jedinečných přírodních hodnot našich hor.
Zřízení šesti nových přírodních rezervací a zvětšení dvou stávajících vejde podle Tomáše Myslikovjana ze Správy CHKO Beskydy v platnost 20. září. " Nová chráněná území o celkové rozloze asi šesti set hektarů mají zachovávat zbytky pro Beskydy typických lesních porostů," informoval Myslikovjan.
Po zavedení těchto nových rezervací však na vytyčených územích nevzniknou žádné zakázané zóny. " Všechna území bude možné navštívit po nynější síti lesních cest a po značených turistických stezkách," uvedl pracovník správy.
V masivu Smrku bylo vyhlášeno a rozšířeno chráněné území Smrk. Nově vzniknou rezervace Malý Smrk, Studenčany a Bučací potok. Ke změnám dojde rovněž na území Lysé hory. Zde budou rozšířeny rezervace Malenovický kotel a Mazácký Grúnik, nově bude vyhlášena rezervace Zimní potok. V masivu Gruně vznikne rezervace Draplavý.

Vimperk (vj) - Město chce vybudovat linku na separaci bioodpadu a kompostárnu. Vše by vzniklo v bývalé kotelně, která je prázdná. Vybudování těchto zařízení přijde městskou kasu na dvacet až dvacet pět milionů korun. Proto tak bude na rozhodnutí radních, zda se do projektu pustí sami, nebo jej přenechají soukromému investorovi. Do měsíce bude mít vedení města na stole studii, jak budou linka na separaci bioodpadu a kompostárna vypadat. K výstavbě radní nutí fakt, že skládka odpadu, kam až dosud vozí i bioodpad, se pomalu zaplňuje. "Budeme muset skládku příští rok rozšířit a to vyjde na deset milionů korun. Takhle bychom ušetřili místo a odpad bychom mohli pak prodávat jako zahradní zeminu, tudíž i snížit náklady," řekl místostarosta města Jaroslav Zámečník. V bývalé kotelně, kde mají linka a kompostárna vzniknout, najde zaměstnání minimálně patnáct lidí. "Práce by bylo dost. Vedle je čistírna odpadních vod, takže bychom mohli používat i kaly odsud. Patnáct lidí by bylo v začátku, postupně bychom nabírali i další," řekl Zámečník.

LOUPEŽNÁ VÝPRAVA DO TAJGY (středa 22. 9., ČT 2 v 17.30). Devastaci sibiřské přírody nezastavily ani politické změny v Rusku. Naopak. Státní lesní správa teoreticky funguje, ale za peníze je možné doslova vše. Bez ohledu na ekologické škody se tak získávají - a prodávají tisíce kubíků dřeva. Tam, kde dříve byla neprůchodná tajga se svým cenným ekosystémem, zůstává udusaná pustina, o jejíž rekultivaci nejeví nikdo zájem. Snímek televizní stanice WDR získal na Ekofilmu 2003 cenu v kategorii "publicistika".

TELČ - Prací, hrami a obrovským dortem oslavilo 30. výročí svého vzniku ekologické hnutí Brontosaurus. Větší část oslav v Telči na Jihlavsku probíhala v areálu zámku, kde se v roce 1975 uskutečnila jedna z prvních brontosauřích akcí. Tehdy mladí lidé pomáhali s opravou fasády zámku, nyní likvidovali černé skládky v okolních lesích a pomáhali svážet seno z chráněných luk. S myšlenkou na založení ekologického hnutí Brontosaurus přišli v roce 1974 lidé z Ústavu krajinné ekologie Československé akademie věd. K výrazné popularizaci během normalizace přispěli redaktoři časopisu Mladý svět Josef Velek a Vladimír Jiránek. Hnutí se postupně rozrostlo na tisíce lidí.

K expanzi se rozhodli v jedinečné vídeňské spalovně nebezpečných odpadů. "Podle regulí Evropské unie se musí odpady více spalovat a méně uskladňovat. Proto stavíme už třetí spalovnu nebezpečných odpadů," říká Monika Englert ze spalovny Simmering Haide, která se pyšní jedinečnou moderní technologií.
"Na to slyší i zahraniční zákazníci. Takže kolem deseti procent nebezpečných odpadů přichází ze zahraničí, například ze Slovenska a Maďarska," dodává Englert s tím, že chtějí rozsáhlý komplex dále modernizovat.

OBNOVA OZÓNU STOJÍ MILIARDY
Lidé každoročně vyrvou Zemi 50 miliard tun surovin. Vídeňský Institut sociální ekologie to přepočetl a zjistil, že denně každý člověk spotřebuje 22 kilogramů surovin. Jejich zpracováním vzrostlo mezi lety 1975 až 2000 znečištění životního prostředí v průmyslových státech o 28 procent. Další růst by už byl z ekologického hlediska neúnosný. Není proto divu, že před Dnem záchrany ozónové vrstvy, který OSN stanovila na včerejšek, britský premiér Tony Blair řekl, že jeho země bude ochraně životního prostředí věnovat velkou pozornost. Zejména nyní, kdy bude Británie předsedat summitům skupiny G8. Do obnovy ozónové vrstvy investují státy světa ročně okolo 7 miliard dolarů. Ztráty zapříčiněné ultrafialovým zářením jsou však mnohem vyšší. Jen na léčbu rakoviny kůže se ročně vydá přibližně 10 miliard dolarů. K tomu je třeba připočítat i ztráty ve výši alespoň 20 miliard, neboť lidé trpící rakovinou přestávají pracovat ještě v produktivním věku.

Občanské sdružení Přátelé Šumavy odmítá snahy některých obcí omezit ochranu Národního parku Šumava. Prosazování zájmů dřevařů a myslivců na úkor ochrany přírody by podle něj znamenalo likvidaci nejvýznamnějšího národního parku ve střední Evropě. Podle Přátel Šumavy byla letošní změna vedení parku příslibem, že se tam přestane rabovat a krást vzácné dřevo a že se park plně zpřístupní veřejnosti a její kontrole. "Nehodláme proto nečinně přihlížet k tomu, jak úzce sobecké těžařské a myslivecké zájmy, které jsou nepochybně v pozadí akcí některých starostů proti současnému vedení parku, tuto naději zničí a odtrhnou náš region definitivně od zbytku civilizované Evropy," stojí ve stanovisku, které podepsali publicista Vladimír Just, Iva Sedlářová a František Hail. Obyvatelé šumavských obcí by podle nich měli vědět, že požadavky na přeřazení parku z druhé nejvyšší do páté ochranářské kategorie jsou vlastně požadavkem na zchudnutí obcí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů