Čtvrtek, 18. dubna 2024

JE VODNÍ FILTR POUHÁ MÓDA?

Je možné instalovat vodovodní filtr přímo na baterii? Je vůbec filtr nutný nebo je pouze výstřelkem? Jaké jsou možnosti instalace?
JE VODNÍ FILTR POUHÁ MÓDA?

Na českém trhu je poměrně velký výběr vodovodních filtrů a každý z nich nabízí řadu otázek.

Rizika studny
Abychom zvolili nejvhodnější variantu, je nutné zjistit příčinu, která způsobuje znečištění vody. U vody z veřejné vodovodní sítě je hlavním viníkem chlor, který způsobuje špatnou chuť vody a její nepříjemný zápach. Problémy způsobují také mechanické nečistoty - zákal, rez a vodní sliz. U studniční vody zase hrozí bakteriální nákaza (žloutenka, úplavice, tyfus či salmonelóza). Potíže také způsobuje vysoký obsah dusičnanů.

Způsob umístění
Při výběru musíte brát ohled na různé způsoby instalace filtrů. Nejběžnější (a také nejjednodušší) je varianta umístění malého filtru přímo na vodovodní baterii. Tato varianta je nejlevnější, avšak bývá nejméně estetická a také nejméně účinná. My doporučujeme umístit filtr mechanických nečistot na hlavní přívod vody, tím docílíte odstranění mechanických nečistot v celém rozvodu vody. Takto ošetřená voda pak nepoškozuje vodovodní baterie, pračky, myčky ani bojlery.

Aktivní uhlí
Dalším krokem komplexní úpravy vody je instalace filtru s aktivním uhlím (odstraňuje chlor, nepříjemný zápach, těžké kovy a jiné nežádoucí látky) přímo v kuchyni. Existují tři základní varianty instalace filtru: na kuchyňskou linku se umístí filtr napojený na baterii s vlastním výtokem přefiltrované vody nebo se filtr instaluje pod desku a výtok přefiltrované vody se umístí na pracovní desku, případně se použije speciální dřezová baterie, na které lze přepnout výtok přefiltrované vody z vodovodního filtru umístěného pod pracovní deskou. Tato varianta je nejdražší, avšak nejestetičtější.

Je váš filtr schválen?
Při výběru vodovodního filtru byste měli dávat také pozor, zda je filtr schválen Ministerstvem zdravotnictví ČR. Pro správné fungování filtru je důležité sledovat životnost jednotlivých výměnných vložek filtrů. Každá vložka má různou životnost, kterou ovlivňuje zejména kvalita vody a množství přefiltrované vody. Čím je kvalita vody horší, tím se úměrně zkracuje životnost vložky filtru. Po dobu užívání se postupně snižuje účinnost filtrace výměnné vložky, a proto je třeba ji za čas vyměnit (např. běžná životnost filtru je 27.000 l). Při spotřebě přefiltrované vody 30 l za den představuje životnost vložky 2,5 roku. Pro vaši představu výhodné je používání filtrů k úpravě pitné vody - náklad na 1 litr přefiltrované vody je přibližně 2 haléře.

Za několik haléřů
Vodní filtr by neměl chybět v žádné domácnosti zásobované chlorovanou vodou z veřejného vodovodu. Za haléřové náklady získáte bezpečný zdroj chutné a zdravé vody takové kapacity, že s přefiltrovanou vodou opravdu nemusíte šetřit. Na bakteriálně nezávadných studničních vodách s podlimitní koncentrací dusičnanů je filtr dlouhodobým a laciným řešením odstraňování řady chemických škodlivin. Voda upravená filtrem je vhodná pro soustavné používání od jednoho roku věku.

Řešení na cesty
Existuje také přenosný čtyřlitrový filtr, který odstraňuje velmi široké spektrum škodlivin. Proto je ideální na cesty k moři, do hor, do pouště i do nejrizikovějšího třetího světa. Vodu není třeba převařovat ani draze kupovat. Lze jej umístit do chladničky.

Zdroj: http://www.tvujdum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů