Pátek, 19. dubna 2024

U Ledvic vyrostou protihlukové stěny

U Ledvic vyrostou protihlukové stěny
Ochranné protihlukové stěny u Ledvic se po dohodě s obcí rozhodla vybudovat společnost Severočeské doly a.s. - Doly Bílina. Hluk z místní úpravny uhlí by se tak měl do konce letošního roku snížit.
Protihluková stěna, která bude místy vysoká až čtyři metry, oddělí obec od důlních provozů. "Akce si vyžádá tři a půl milionu korun a začne se stavět po ukončení výběrového řízení," sdělila Naďa Čermáková z oddělení investic Dolů Bílina. Jak dále informovala, stěna bude ze speciálních dřevěných panelů zasazených do betonových sloupků. Hlavní stěna bude vysoká více jak čtyři metry a bude měřit 170 metrů. Jedna její část oddělí obytnou zónu obce od skládky mouru na úpravně uhlí. Druhá část zdi o délce 67 metrů oddělí obec od příjezdu k nakládce drobného prodeje uhlí a od samotného prodeje. Další stěna vysoká dva a půl metru oddělí obec od kolejiště úpravny uhlí. "S dokončením výstavy počítáme do konce roku, možná už do Vánoc," dodala Naďa Čermáková.
Obec měla podle ní smůlu v tom, že když projektanti v padesátých letech minulého století projektovali ledvickou elektrárnu a velkolom, pozapomněli na skutečnost, že v bezprostřední blízkosti jsou obytná sídla, která bude obtěžovat hluk a prach z obytné činnosti. "Je pravda, že za půl století, až se tu nebude těžit uhlí a nebude tu ani elektrárna, bude zdejší rekultivovaná krajina vypadat jako lesopark s velkým jezerem, ale lidé tu žijí dnes a chtějí mít klid," připustila s konstatováním, že to je hlavním důvodem, proč společnost investuje do ekologie a snaží se život v okolních obcích zlepšit.
Velkou investiční akcí byla v loňském roce výstavba velkého parkoviště pro nákladní automobily čekající na nakládku. Za třicet milionů korun vybudovala společnost poblíž nakládacího místa řadící plochu pro 67 nákladních aut se sociálním zařízením pro řidiče. Před tím stála auta v koloně na silnici Chotějovice - Ledvice, na což si občané stěžovali.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů