Středa, 24. dubna 2024

Lesy jsou stále bez koncepce

Lesy jsou stále bez koncepce
Jiří Oliva opustil před rokem ředitelské křeslo ve státní firmě Lesy ČR na hodinu. Jeho nejvyšší šéf, ministr zemědělství Jaroslav Palas, pak během týdnů našel i hlavní argument pro svůj rázný krok: Firma neuzavírala smlouvy s privátními společnostmi na lesnické práce tak, aby na tom stát dostatečně vydělával. "Celý systém smluv změníme a zprůhledníme," prohlásil tehdy Palas.
Uplynul rok, ale podnikatelé od Lesů žádné návrhy nových smluv ještě nemají.
"V současné době vrcholí tvorba definování konkrétního strategického záměru podniku, jehož realizací do konce roku 2005 vytvoříme podmínky pro vznik korektního tržního prostředí," popsal výsledek roční práce na koncepci mluvčí Lesů Lubomír Šálek.
Podnikatelé, kteří s Lesy spolupracují, jsou postojem státu roztrpčeni.
"Slibovaná koncepce je zřejmě v nedohlednu. Bez nových smluv na těžbu dřeva nemůžeme naši činnost vůbec plánovat. Zatím se za rok změnilo jen to, že státní podnik zadává mnohem méně zakázek na obnovu lesů než dříve," tvrdí Jan Mičánek, ředitel lesnické firmy Less.
Ten se přitom netají tím, že byl i osobním přítelem odvolaného Olivy - ale Mičánkovy názory sdílí celá Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. Té přitom vadí i snaha státu více podnikat, a vytlačovat tak vlastně privátní firmy.
"Lesy ČR by se měly soustředit především na funkci správce majetku, a pokud možno nepodnikat. Vždyť právě české Lesy jsou ziskové proto, že práce zadávají na zakázku. V Rakousku nebo Bavorsku státní lesy sice podnikají, ale jsou vždy ve ztrátě," říká ředitel asociace Jiří Kořínek.
Právě snaha státu více se vložit do lesnického podnikání je zatím jediným konkrétním záměrem, který Lesy dosud zveřejnily. Vypověděly proto ke konci roku 2005 smlouvu s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, která pro ně obchoduje zhruba třetinu dřeva. Podle Šálka by chtěl stát postupně ovládnout až polovinu prodeje dřeva v zemi, a postavit také vlastní pilu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů