Pátek, 19. dubna 2024

Zamořená voda? Úřady nespěchají

Zamořená voda? Úřady nespěchají
Plzeň - Trable s otrávenou vodou, kterou mají ve studnách obyvatelé desítek domů na Slovanech, už se mohly dávno řešit. Čištění kontaminovaných podzemních vod zabrzdily na několik let kroky ministerstva financí a životního prostředí.
Ačkoli se majitelé studní dozvěděli o problému až letos na jaře, první zmínky o kontaminaci vod v areálu Prádelen a čistíren města Plzně na Světovaru pocházejí ze srpna 1998. V té době již byly prádelny v likvidaci. V únoru 2000 se do jednání o odstranění kontaminace vložila Česká inspekce životního prostředí. Požadovala na likvidátorovi, aby nechal zpracovat podrobný průzkum s určením rozsahu kontaminace. Likvidátor podniku Pavel Liška se však proti rozhodnutí odvolal.
"Na průzkum jsem v té době neměl peníze. Měl jsem však kupce celého areálu, který by rozbor provedl na své náklady,"
říká Liška. V srpnu 2000 ministerstvo životního prostředí rozhodnutí plzeňského inspektorátu zrušilo. Požadovalo však, aby úřad nařídil likvidátorovi takzvanou rizikovou analýzu asi za půl milionu korun. Dohady mezi inspekcí a ministerstvem, jaký průzkum má tedy podnik provést, pak trvaly jeden rok.
"Naše snahy o řešení problému podle nás ministerstvo nesmyslným požadavkem rizikové analýzy a následnými dohady jen oddálilo,"
říká hlavní inspektor plzeňského inspektorátu Zbyněk Sevelka. František Jelínek z ministerstva životního prostředí si za svým rozhodnutím stojí:
"Velice zvažujeme, než zrušíme jakékoliv rozhodnutí nižšího orgánu. K nařízení rizikové analýzy jsme důvod měli. Proto jsme její provedení nařídili."
Zatímco se úředníci dohadovali, likvidátor se snažil areál prodat.
"Všechny žádosti o přímý prodej areálu ministerstvo financí zamítlo a vždy nařídilo prodej v dražbě,"
říká likvidátor. Těch proběhlo postupně šest, všechny neúspěšně.
"Po poslední neúspěšné dražbě s vyvolávací cenou 36 milionů korun jsme nabídli patnáct milionů. A navrhovali jsme, že zaplatíme vyčištění pozemku. To mělo podle odhadů stát tehdy dvacet milionů korun,"
říká Jan Otýs, ředitel firmy AZS 98. Ani na to ministerstvo nepřistoupilo. Nakonec se uskutečnila exekuční dražba. V té koupila areál stejná firma za 8 milionů korun a bez povinnosti sanace pozemku.
Nový majitel tedy problém řešit nemusí, původní prádelny byly mezitím zlikvidovány a vymazány z obchodního rejstříku. Průzkum v ceně 150 tisíc korun tak nakonec objednala za státní peníze Česká inspekce životního prostředí. Dokument, z něhož vyplynou i náklady na vyčištění vody, by měl být dokončen do konce září. Zatím stál státní kasu 200 tisíc korun.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů