Úterý, 16. dubna 2024

Sídlem CHKO asi Přimda

Sídlem CHKO asi Přimda
PŘIMDA - Sídlem nové Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les se pravděpodobně stane Přimda na Tachovsku. CHKO by měla být vyhlášena během dvou měsíců. Vyplývá to z informací, které Právu poskytla tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.
Návrh na vyhlášení rezervace má za sebou kolečko mezi ministerstvy.
Při posuzování se neobjevily významnější problémy, takže vláda by měla v blízké době vznik CHKO Český les definitivně potvrdit. "V současné době se zapracovávají připomínky jednotlivých resortů, ale nejsou zásadní rozpory.
Návrh nařízení, kterým se území CHKO vyhlásí, pak půjde do vlády, k vyhlášení by mělo dojít během dvou měsíců," uvedla Šůlová. Původně ministerstvo slibovalo vyhlášení už v první polovině roku.
Sídlo správy sice není definitivně stanoveno, ale krajský úřad i ministerstvo podporují Přimdu.
"Přimda je nejpravděpodobnější kandidát na sídlo správy," potvrdila Šůlová. Zájem o nové sídlo a přibližně 15 pracovních pozic ale projevily i Domažlice, Bělá nad Radbuzou a Klenčí pod Čerchovem. Přimda však zatím vítězí díky poloze uprostřed Českého lesa a podle ministerstva i díky tomu, že je připravena okamžitě nabídnout volné prostory v bývalém školícím středisku.
Kromě několika pracovních míst je pro obce získání statutu sídla správy CHKO atraktivní také pro to, že by mohlo do obce přilákat turisty a jejich peníze.
"Sídlo správy se ještě musí dořešit, stejně jako rozpočet. Pro vytvoření vlastní správy CHKO je nutná drobná novela zákona o ochraně přírody, která se nyní připravuje," doplnila mluvčí ministerstva.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů