Sobota, 20. dubna 2024

V Odře stovky mrtvých ryb

V Odře stovky mrtvých ryb
Stovky ryb v řece Odře na Novojičínsku včera zabila neznámá látka. "Ekologická havárie takového rozsahu se v Odrách nejméně patnáct let nestala," připustila vedoucí odboru životního prostředí oderské radnice Noemi Kulíková.
Na leklé ryby po celý den upozorňovali oderští občané, mrtvá voda se táhla po toku Odry od podniku Semperflex další zhruba tři kilometry. V řece je navíc vinou sucha abnormálně málo vody, takže i tak bylo ryb jen poskrovnu.
"A od rána i to málo taháme mrtvé. Už jsme sesbírali asi metrák a pokračujeme dále, takže vůbec nevíme, jakou spoušť to svinstvo nadělalo. Podle odborníků jde o nějakou chemikálii, což si myslím i já. Ryby totiž mají spálené žábry," uvedl hospodář místních rybářů Daniel Sadil s tím, že sbírání rybích mrtvolek potrvá ještě asi dva dny.
Břichem nahoru v Odře plavali lipani, ostroretky, pstruzi, jelci nebo střevle, některé druhy jsou chráněné. "Něco tak hrozného tady ještě nepamatuji, pro náš svaz to znamená zcela nové zarybnění řeky," povzdychl si Sadil. Rybáři už vydali zákaz rybolovu v postiženém úseku a zákaz konzumace ryb.
Odborníci vzali kvůli rozborům vzorky vody i uhynulých ryb. I když začátek otravy ukazoval na místní největší firmu, zatím se každý zdráhal vyslovit jméno viníka. "Musíme počkat na výsledky rozborů a konec vyšetřování," uvedla Kulíková a přidala se novojičínská policejní mluvčí Miroslava Šálková: "Policie už zahájila šetření, příčina otravy ale dosud není známa."
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů