Pátek, 26. dubna 2024

Emise zvyšují úmrtnost

Emise zvyšují úmrtnost
V zemích Evropské unie si uvědomují, že automobilové emise zaviní ročně smrt desetitisíců lidí a zároveň vykrádají státní kasu. Budou proti tomu přijata účinná opatření?

Francouzská agentura pro zdraví a bezpečnost životního prostředí ( AFSSE) publikovala zprávu, že neomezené užívání fosilních paliv se podílí na smrti desítek tisíců lidí v Evropě. Jen v samotné Francii automobilové emise přímo zaviní smrt až 10 000 osob ročně.
Kromě toho se ve Francii podílí automobilové emise na vzniku 6 až 11 procent všech případů rakoviny plic, což může představovat 1,713 milionu úmrtí ročně. K tomu je možno připočíst i kardio- respirační onemocnění, na kterých se 7 procenty přímo podílí městské znečistění. To představuje dalších 4,876 milionu úmrtí ročně.
Autoři zprávy odhadují, že každé úmrtí ovlivněné znečištěním vzduchu stojí daňové poplatníky 900 000 eur. Zdůrazňují, že negativní souvislosti působení automobilové dopravy daleko převažují výnosy mýtného a daní z pohonných hmot.

Mikročástice jsou nebezpečné

K podobným závěrům dospěla studie provedená Světovou zdravotnickou organizací ( WHO) na území Rakouska, Švýcarska a Francie. Studie přičítá na vrub automobilových emisních mikročástic ( PM) 40 000 úmrtí každý rok. Mikročástice jsou produktem spalování fosilních paliv v automobilech, průmyslu a při topení a tvoří podstatnou část smogu. Čím menší je částice, tím je nebezpečnější. V roce 2002 bylo zapříčiněno 2 až 5 procent úmrtí dospělých nad třicet roků tímto znečištěním. PM se obecně dělí do dvou kategorií:
- v kategorii PM2,5 mají částice průměr menší než 2,5 mikrometru ( miliontin metru),
- do kategorie PM10 patří částice od průměru 2,5 mikrometru do průměru 10 mikrometrů.
Vědci považují částice PM2,5 za příčinu největšího poškozování lidského zdraví. Usazují se hluboko v plicích, blokují reprodukci buněk a působí respirační nemoci.

Zatím vyhrává automobilová lobby

Příslušné orgány v Německu, které má počet obyvatel o něco větší než země uvedené ve zprávě WHO, jsou působením mikročástic rovněž silně znepokojeny. Zpráva vypracovaná Německou radou pro otázky životního prostředí konstatuje, že lidský organizmus nedokáže zabránit mikročásticím z imisí v pronikání do plic. Proto označuje PM2,5 za nejdůležitější problém znečisťování ovzduší.
Přes tyto důkazy o nebezpečnosti provozu automobilů, vlády z obav před mocnou automobilovou lobby váhají s kroky k omezení autodopravy. Podle magazínu Le Point se francouzská vláda dokonce pokusila zablokovat i zveřejnění studie AFSSE, aby se nepoškodily zájmy automobilového průmyslu.

Přijde mýtné a zdanění aut podle spotřeby paliva?

Ve zmíněných zprávách je jako opatření k omezení automobilového provozu mimo jiné navrhováno:
- mýtné, jaké je zavedeno v Londýně nebo Tokiu,
- zdanění automobilů podle spotřeby paliva a emisních parametrů. O opatřeních na omezení automobilové dopravy se však ve Francii neuvažuje, protože automobilový průmysl prochází obtížným obdobím. Rovněž v Německu byl odmítnut návrh zákona na zdanění automobilů s vysokými emisemi.
Ředitel epidemiologického institutu výzkumného střediska pro životní prostředí a zdraví Erich Wichmann vyjádřil podiv také nad tím, že Německo dosud nezavedlo na celostátní úrovni všeobecnýměřicí a kontrolní systém pro mikročástice.
V České republice se podle sdělení Dr. Sládečka z hydrometeorologického ústavu výskyt mikročástic PM10 systematicky sleduje již delší dobu a v současnosti se začínají monitorovat i mikročástice PM2,5.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů