Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VLÁDA MÁ ROZHODNOUT I O DIPLOMOVÉ PRÁCI O JIZERSKÝCH HORÁCH
Ministři budou ve středu vedle jiných rozhodnutí hlasovat o tom, zda povolí terénní sběr dat v Jizerských horách studentovi, který tam chce pracovat na diplomové práci. Na stůl dostanou v ten den ještě devět podobných žádostí o výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Do jara o žádostech rozhodovalo ministerstvo životního prostředí, při novelizaci zákona poslanci prosadili, aby pravomoc napříště patřila vládě. Zákonodárci tak chtěli předejít sporům investorů s ministerstvem životního prostředí ohledně povolování dálnic a dalších staveb v chráněných oblastech. Jedním z posledních podnětů vedoucích poslance ke změně pravomocí bylo zamítavé stanovisko ministerstva ke stavbě jezů na dolním Labi. Stáhnout návrh předpisu z jednání sněmovny tehdy ministerstvo nemohlo, protože by tak nestihlo splnit závazek EU připravit legislativu pro vyhlašování evropského typu chráněných oblastí Natura 2000.

Možnost odebírat ekologickou elektřinu z obnovitelných zdrojů zatím využilo v P raze jen několik desítek zákazníků. Pražská energetika (PRE) nabízí ekologický tarif PREKO určený pro podnikatele a domácnosti od května letošního roku s tím, že zájemce platí za každou odebranou kilowatthodinu o deset haléřů navíc včetně DPH. Zákazníci za to získají samolepku nebo při větším odběru certifikát. "Kromě vědomí, že podporují výrobu energie z čistých zdrojů, tak mohou dát svému okolí najevo, že mají pozitivní přístup k ochraně životního prostředí," vysvětluje Daniel Peške z tiskového oddělení PRE. Pražská energetika uvádí, že prostředky získané z přirážky PREKO použije na zvýšení kapacity výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vybranou sumu rovněž navýší o 100 tisíc korun z vlastních peněz.

Kalifornie omezila emise aut jako první stát v USA. Kalifornský dohled nad čistotou vzduchu přijal opatření, které si vynutilo globální oteplování. Podle automobilek to povede ke zdražení aut, autoři regulace ale tvrdí, že jsou odhady od výrobců přehnané, napsala agentura Reuters. Nová pravidla po automobilkách požadují, aby snížily emise oxidu uhličitého o 25 procent od modelového roku 2009. Redukce plynů by se měly snížit až o 34 procent do roku 2016. Opatření nabude účinnosti v roce 2006.

Benešov nad Černou - Tepelné čerpadlo instalují nyní Benešovští do víceúčelového domu na náměstí, v němž je tělocvična.
Teď dělníci hloubí třetí vrt do 125 metrů. "Vrtů bude pět o celkové délce 625 metrů," sdělil místostarosta Roman Křivohlávek. Čerpadlo bude vytápět sportovní halu i fitness a ohřívat užitkovou vodu. "Náklady činí zhruba 400 000 korun, sedmdesát procent bude uhrazeno z dotace Fondu životního prostředí," řekl místostarosta. "Jakmile skončíme s hloubením vrtů, půjde instalace čerpadla rychle, takže myslím, že do tří týdnů poté už bude běžet," dodal.

Lednice (noh) - Turisté i návštěvníci zámeckého parku v Lednici najdou další zajímavou atrakci. Na zdejších loukách se totiž pase stádo tří set ovcí. Zvířata spásají místa, kam se nedostanou žádné stroje. Stádo ovcí pro zámecký park v Lednici, který je na seznamu památek UNESCO, zajistila agentura ochrany přírody. Ta také ekologické udržování luk financuje. "Zjistili jsme, že tato možnost existuje a že jsou s ní velmi dobré zkušenosti. Proto jsme nabídku přijali," řekla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. Majitel stáda Bernard Macek pase své ovce na ostrůvcích v parku a také na loukách v rezervaci Hubertka. O stádo pečují kromě pastevce i tři pastevečtí psi. "Ovečky spásají trávu, nelikvidují žádné chráněné rostliny. Je to ekologická, nejšetrnější údržba luk," dodal Macek.

VRŠOVICE (tom) - Podvodník (46) z Vršovic na Opavsku napálil muže (28) z Podvihova. Vyinkasoval od něj 10 tisíc za uložení stavební suti na skládku. To, že jde o černou skládku, klientovi zamlčel. Podnikavec navrhl muži, že mu na vršovickém obecním úřadě vyřídí uložení materiálu z demolice rodinného domu na skládce v obci. "Je to povolené, můžete navážet. Zaplatíte padesát korun za tunu," lhal chlápek důvěřivci. Klient nechal odvézt na skládku 17 náklaďáků a zprostředkovateli zaplatil 10 200 korun. Starosta Vršovic Bohuslav Fenko se divil, když na už rekultivované zrušené skládce objevil stavební suť. "Zastupitelé mě napadli, mysleli, že o tom vím," zlobil se starosta. "Někdo se chtěl na úkor obce obohatit. Suť samozřejmě odvezeme na legální skládku,"dodal. "Samozvaný podnikatel je podezřelý z podvodu,"uzavřel mluvčí policie René Černohorský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů