Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakouský koncern Lasselsberger zřejmě brzy získá stavební povolení pro novou cementárnu, kterou plánuje postavit ve Štramberku na Novojičínsku asi za dvě a půl miliardy korun. Cementárna, kde vznikne přibližně sto třicet pracovních míst, by se začala stavět na jaře příštího roku. Poslední překážkou pro vydání stavebního povolení byla účast firmy Holcim Slovensko ve stavebním řízení. Lasselsberger usiluje o cementárnu už bezmála tři roky. Záměr zatím brzdil odpor ekologických aktivistů z hnutí Děti země. Přidaly se i majetkové spory o podíly v Kotouči Štramberk, kde se Holcim považoval za jediného vlastníka firmy, a to i přesto, že podíl ve společnosti prodal.

Celkem 131 filmů s ekologickou tematikou nabídne divákům jubilejní 30. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm. Jeho hostitelským městem je Český Krumlov, promítat se ale bude i v Českých Budějovicích. Festival doplňují besedy, výstavy i semináře. Přehlídku otevře v Budějovicích 4. října projekce filmu Jana Svěráka Tatínek. Ve čtvrtek se festival přesune do Českého Krumlova, kde 9. října bude vyhlášení výsledků. O den později se zájemci v Mincovně seznámí s vítěznými snímky během dopolední přehlídky.

Skromnější bude letošní ročník biojarmarku, který se uskuteční 1. října v centru Brna v Panské ulici. Bude jej tvořit jen 12 stánků s produkty, které byly vypěstovány nebo vyrobeny bez pomoci chemikálií na asi pěti farmách. Podle odborníků vyrábí ekologické produkty v Česku nyní asi 600 farem a podniků.

Evropská investiční banka (EIB) podepsala s Ministerstvem financí ČR poskytnutí úvěru v hodnotě 250 mil. EUR na výstavbu 23 km dálnice D8, jež spojuje Prahu se severní hranicí s Německem. Projekt odstraní poslední chybějící článek dálnice z Prahy do Drážďan, která je součástí pan-evropského koridoru IV spojující Berlín s Istanbulem. Od roku 1990 poskytla EIB České republice úvěry v hodnotě přesahující 5,3 mld. EUR.

VLAŠIM Družstvo studentek říčanského gymnázia ve složení Ivana Petrová, Jana Roubalová a Kamila Vasická zvítězilo v devátém ročníku středočeského kola Ekologické olympiády. "Byly nejlepší v praktické části a měly i dobré znalosti v teoretické části," řekla v sobotu hlavní organizátorka soutěže Kateřina Červenková. Na druhém místě se umístilo družstvo gymnázia ze Slaného a na třetím kladenští gymnazisté.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů