Pátek, 29. března 2024

Vláda v Zimbabwe čelí podezření, že falšovala data

Vláda v Zimbabwe čelí podezření, že falšovala data
Obchod s chráněnými druhy láká i politiky. Čelní představitelé afrického Zimbabwe z tohoto důvodu poskytovali nadnesené údaje o sloní populaci v zemi, aby nadcházející konferenci o chráněných druzích v Thajsku přesvědčili, že země může pokračovat v omezeném rozsahu v obchodu se slonovinou.
Na podvod upozornili ekologové. "Vládní čísla jsou špatná," řekl britskému listu Independent Johnny Rodrigues ze zimbabwské organizace na ochranu přírody. Vláda udávala, že v zemi žije přes sto tisíc slonů, ve skutečnosti je jich prý nanejvýš šedesát tisíc.
Licenci na kontrolovaný a omezený obchod se slonovinou mají v současné době ještě tři další země - Jihoafrická republika, Botswana a Namibie. Ochránci přírody ale žádají, aby bylo Zimbabwe zbaveno tohoto privilegia, protože se zde sloni nekontrolovaně střílejí. Vysocí představitelé země nahromadili velké množství slonoviny z honů ve svých soukromých parcích i v národních parcích.
"Máme slonů víc než dost," tvrdí zimbabwský ministr pro životní prostředí a turismus Francis Nhema. Vláda ale nepovolila nezávislým vědeckým týmům, aby skutečný počet slonů ověřila.
Pytláctví nejhůře postihlo slony a další zvířata v Zimbabwe právě v minulých třech letech, především kvůli chaotickým pozemkovým reformám prosazeným vládou proti bílým přistěhovalcům. Černí bezzemci se poté často usazovali i na chráněných územích a nedostatek potraviny řešili lovem zvěře.
Spory o počtu slonů v Africe ale vedou ekologové i sami mezi sebou, a to již dlouho. Podle zprávy z roku 1999 mělo být na nejchudším kontinentu nejméně 300 tisíc a nejvýše 487 tisíc chobotnatců. "Čísla jsou nadhodnocená, protože sloni se kvůli pocitu nebezpečí srocují a vzniká dojem, že je jich více," řekl stanici BBC jeden z autorů uvedené zprávy Julian Blanc.
Ani v následujících letech se nepodařilo spory vyřešit. Nejistota je patrná hlavně z odhadů pro Střední Afriku. Oficiálně se pohybují mezi 16 500 a 196 tisíci kusů. "Jsou velké oblasti, třeba v Angole nebo v Súdánu, o nichž nemáme vůbec žádné informace," vysvětlil Blanc.
Nejhorším obdobím pro africké slony byla osmdesátá léta dvacátého století. Jejich počet tehdy kvůli pytláctví klesl z více než miliónu na šest set tisíc.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů