Pátek, 29. března 2024

Bureš: Zákony ať mění vláda

Bureš: Zákony ať mění vláda
Šéf Legislativní rady vlády a ministr Grossova kabinetu Jaroslav Bureš nechce, aby poslanci a senátoři napříště sami měnili svými návrhy klíčové zákony.
Takovou pravomoc by měl mít podle něho pouze tým vládních expertů, který by připomínky obou komor parlamentu využíval jako odborné poznámky. Bureš tak chce zastavit dosavadní praxi, kdy konečnou podobu všech přijatých zákonů vytvářejí svými pozměňovacími návrhy právě senátoři a poslanci při jednáních parlamentu.
"U zákonů, které tvoří pilíře právního systému, by měla vláda po odborných debatách předpis připravit a v parlamentu vyslechnout diskusi. Budou-li k němu výhrady, vzala by zákon zpátky a vytvořila by ho znovu tak, aby nebyl ve sněmovně ohlodáván a očesáván," uvedl Bureš.
Před poslaneckými návrhy by měly být podle Bureše chráněny zákony kodexového typu, mezi které patří například trestní řád, občanský zákoník, občanský soudní řád, obchodní zákoník či kodex životního prostředí.
"Poslaneckou lidovou tvořivostí se do zákonů dostávají často věci, které si navzájem protiřečí nebo spolu vůbec nesouvisejí. Burešův návrh je praktický," míní Josef Blahož z Ústavu státu a práva, podle něhož Burešův návrh neporušuje ani zásady parlamentní demokracie.
On sám by byl i pro "ochranu" obyčejnějších zákonů. Poslanci například během jediného projednávání několikrát kompletně vyměnili znění zákona o koncesionářských poplatcích tak, že zůstával pouze název normy. Minulý týden pak chtěl poslanec ČSSD Jaroslav Krákora zastavit privatizaci nemocnic narychlo navrženou vsuvkou do zákona o snižování hluku.
"Sám jsem jako poslanec zažil, jak se někteří kolegové snažili na vlastních změnách zviditelňovat v médiích," dodává bývalý ústavní soudce Antonín Procházka.
Bureš chce, aby si vláda nový postup vyzkoušela už za dva týdny, až se parlament začne zabývat novým trestním zákonem. Pokud se připravený návrh nebude poslancům zamlouvat natolik, aby ho bez výhrad přijali, bude Bureš požadovat, aby ho vláda sepsala znovu. "Pro mě je nepřijatelné, aby trestní zákon byl přijat většinou 101 hlasu. To budu raději apelovat na vládu, abychom ho vzali zpět. Takových 170 hlasů je většina, která trestnímu kodexu sluší," prohlásil Bureš.
Poslanci ani senátoři proti Burešově vizi neprotestují. Opozice však požaduje záruku, že její připomínky neskončí pod stolem. Kvůli Burešově návrhu by se nemusela nutně měnit ani ústava, ani jednací řád sněmovny. "Upravený postup může schválit například jednorázové usnesení sněmovny," uvedl šéf klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř.
Přední politici jsou k Burešově návrhu skeptičtí. Nevěří mu šéf sněmovny Lubomír Zaorálek ani předseda US-DEU Pavel Němec. "Je to ambiciózní myšlenka, ale může se naplnit až za několik let."
Kromě trestního zákona čeká Grossovu vládu ještě jeden návrh kodexu - na konci volebního období má předložit novou verzi občanského zákoníku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů