Pátek, 19. dubna 2024

S kaly zatočí nová linka

S kaly zatočí nová linka
Včera před polednem byla slavnostně spuštěna do plného provozu linka na zpracování biomasy, jež bude biologického odpadu zbavovat významnou část Středočeského kraje. Celé dílo vzniklo v průběhu tří let v areálu skládky společnosti Ekologie poblíž Lán, a to za významného přispění obce Rynholec ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí České republiky.

DANIELA AMBROŽOVÁ

Rynholec/Lány - Pod pojmem bioodpad se nerozumí pouze zbytky a vedlejší produkty z oblasti zemědělství nebo lesnictví, ale také čistírenské kaly, které doposud zaplňovaly skládky a představovaly tak nemalý problém. Především je by měla nová linka u Lán zpracovávat.

"Celý projekt se začal rodit zhruba před třemi lety, kdy Evropská unie vydala novou směrnici o zpracování bioodpadů. Podle ní by se v dohledné době měl výrazně omezit podíl tohoto odpadu na skládkách, k čemuž právě nová linka přispěje," vysvětlil v úvodu ředitel skládky Ekologie Vilém Žák. Přes míchací zařízení a dva fermentory s celkovou kapacitou 60 tun linka během 72 hodin zvýší podíl sušiny v biomase o 15 až 20 procent a po pásových dopravnících ji poté dále zpracuje v sušárně. Podle použité koncovky poté z odpadu nakonec vznikne buď palivo srovnatelné s hnědým uhlím (volné či lisované), nebo zahradnický substrát ne nepodobný kompostu.

"V České republice jde o jedinou linku tohoto typu, podobná zařízení tu existují ještě dvě, avšak jsou značně poruchová a ne natolik efektivní. Linka spojená se skládkou je to navíc zřejmě jediná v Evropě," upozornil Žák na další skutečnost. Celé zařízení je hnáno plynem vznikajícím ve skládce, linka je schopna využít energii a navíc ji poté společnost ještě může distribuovat do veřejné sítě. Na to má licenci i smlouvu s energetickými závody.

"Celá linka by nevznikla bez pochopení všech zainteresovaných. Velký dík patří zejména Státnímu fondu životního prostředí, jež ji zainvestoval částkou 20 milionů a rovněž generálnímu dodavateli, společnosti ÚVP Brno," uvedl Jaromír Dyntar, starosta obce Rynholec, jež na zdar projektu věnovala pět milionů korun ze svého rozpočtu. Do něj totiž významně přispívá právě Ekologie, jelikož její skládka se nachází v katastru obce.

"Zatím linku obsluhuje jedna směna o dvou lidech, do roka počítáme s dvousměnným provozem. Aktuálně chystáme spalovací zkoušky v Roztokách u Křivoklátu, později budou palivo odebírat především velkoodběratelé," upřesnil závěrem ředitel skládky. Celý systém je obsluhován počítačem, přičemž řídící jednotka je výsledkem práce českých konstruktérů.
Zdroj:Rakovnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů