Pátek, 29. března 2024

Z ústecké chemičky unikl dráždivý plyn

Z ústecké chemičky unikl dráždivý plyn

Obyvatelé Ústí nemohli večer dýchat, nesměli větrat a vycházet ven. Ze Spolchemie unikl nebezpečný oxid sírový. Kyselý bílý mrak, který se objevil nad chemičkou, zpozorovali lidé ve tři čtvrtě na sedm. Pak zamířil podél Střekova údolím Labe na jih. Město opustil nad čtvrtí Vaňov.

Kolem sedmé to již pocítili i lidé v centru města, tedy zhruba půl kilometru od místa havárie. Nemohli dýchat, pálila je sliznice dýchacích cest a štípalo v očích.

Půl hodiny po úniku, začal o havárii informovat i městský rozhlas: "Ze Spolchemie unikl oxid sírový, koncentrace není zraňující. Doporučujeme nevycházet a nevětrat, ozývalo se z amplionů na Mírovém náměstí v centru Ústí.

Informace od dispečera zelené linky Spolchemie byla přesnější. "Došlo k úniku olea do ovzduší. Únik byl zastaven. Exhalace se šíří směrem jihovýchodním, koncentrace jsou nebezpečné," uvedl krátce po čtvrt na osm večer.

Hasiči Spolchemie museli zasahovat v plynových maskách. "Členové hasičského záchranného sboru pouze měří koncentrace v okolí areálu a monitorují pohyb oblaku. Zatím žádné koncentrace nenaměřili," uvedl operační důstojník ústeckých hasičů.

Letos se jedná již o třetí únik nebezpečného plynu z továrny. Podruhé unikl oxid sírový. "Došlo k tomu při opravě zásobníků olea. Je to podobná záležitost, jaká se stala letos v květnu," uvedl tiskový mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř.

Látka se podle něj uvolnila v několika vlnách. Jaké množství plynu z chemičky uniklo zatím nevěděl.

Primátor města Ústí nad Labem Petr Gandalovič bezprostředně po havárii neposkytl žádné informace. "Právě zasedá bezpečnostní rada, tisková konference bude zítra," sdělil ve čtvrtek večer.

Oxid sírový je dráždivý plyn, který při vdechnutí způsobuje kašel. Vyšší koncentrace vyvolávají záněty průdušek a astma.

iDNESMF DNESAntonín Viktora
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů