Čtvrtek, 28. března 2024

Putinův kjótský obchod

Putinův kjótský obchod
Rusko se rozhodlo, že nepotopí sedm let starou mezinárodní smlouvu o omezení skleníkových plynů, tzv. Kjótský protokol. Výměnou za jeho ratifikaci a tím i uvedení smlouvy v život ale Moskva očekává přijetí do Světové obchodní organizace a širší spolupráci s Evropskou unií.
V době, kdy prezident Putin čelí mezinárodní kritice za posilování pravomocí centra a omezování demokracie, je schválení Kjótského protokolu ruskou vládou obratný tah. Kreml už dost dlouho otálel a dopřával sluchu ruským ekonomům a vědcům, kteří varují, že snížení emisí přinese i omezení ekonomického růstu. Z nevýhody státu, jehož ekonomika se vzpamatovává z dlouhodobé recese a finančního šoku v roce 1998, zatím Putin a jeho vláda vytěžili maximum - a nejen proto, že šance na přijetí Ruska do Světové obchodní organizace dramaticky vzrostly. Moskva objevila, že vedle poměřování počtů vojáků či jaderných hlavic je možné se do první ligy světové politiky vrátit pomocí na první pohled odtažitého tématu ochrany životního prostředí.
Na druhé straně ovšem stojí varování, jako je "Dopis sta", v němž přední američtí a evropští veřejní činitelé tváří v tvář posilování autoritářských tendencí Kremlu požadují přehodnocení dosavadní evropské politiky vůči Moskvě. Evropští politici jsou ve svízelné situaci: V době rostoucích cen ropy je partnerství mezi ropným a plynovým gigantem Ruskem a unií příliš křehké na to, aby si evropští vůdci dovolili svému ruskému partnerovi něco zásadnějšího vytýkat. Patnáctka starých zemí unie dováží z Ruska jedenáct procent své spotřeby ropy a dvacet procent spotřeby plynu. Dokladem budiž včerejší více než vřelá reakce Evropské komise na rozhodnutí ruské vlády.
Rusko a hlavně prezident Putin, zdá se, nabídl skvělý obchod, který zastínil v poslední době stále početnější kritické hlasy o omezování demokracie.

AUTOR: martin.ehl@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů