Sobota, 20. dubna 2024

Kamera ohlídá pískoviště i skládky

Kamera ohlídá pískoviště i skládky
Louny - Do konce letošního roku by měl být uveden do provozu kamerový systém města v Lounech. Jedná se zatím o jednu kameru, kterou bude užívat odbor životního prostředí lounské radnice. Jejím úkolem bude monitorování situací na určených místech.
"Určené máme tři druhy lokalit, které bychom chtěli, aby kamera hlídala. Protože bude mobilní, neměl by být problém ji kdykoliv kamkoliv přesunout," uvedl Petr Čekal, vedoucí odboru životního prostředí lounské radnice. Podle jeho slov by měla kamera sledovat situaci na dětských hřištích, stání odpadových nádob a místech, kde často vznikají černé skládky. Těch bývá v Lounech a blízkém okolí hned několik, jako například u železničního mostu přes Ohři, kde dělají nepořádek odpadem ze zahrad tamní pěstitelé.
Typ kamery nemá odbor ještě vybrán. To záleží také na cenové nabídce firem. "Chtěli bychom kameru, která by poskytovala alespoň na určitou chvíli on-line připojení, abychom mohli situaci na daném místě sledovat přímo. Pokud ale bude cena takové kamery vysoká, zůstaneme u běžné záznamové kamery," vysvětlil P. Čekal. K dispozici má odbor ŽP 75 tisíc korun. Kamera bude mobilní a vždy podle potřeby bude přemístěna na některé z kritických míst. Umístěna bude do speciálních krytů, které budou rozmístěny po městě. I to může na lidi působit tak, že nebudou vědět, zda-li kamera na daném místě je, nebo ne.
V sobě bude mít zabudovaný rádiový systém, který bude napojený na lounskou městskou policii. Ta tedy ihned pozná, bude-li se zařízením manipulováno. "Samozřejmě, že také uvažujeme o pojištění kamery. Všechno je ale stále v jednání. Do konce roku ale bude v provozu," dodal vedoucí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů