Pátek, 29. března 2024

Cement s recyklovaným sklem

Pro tento typ cementu se jako surovina využívá odpadního skla, které není vhodné pro recyklaci běžnými způsoby
Cement s recyklovaným sklem
Francouzská firma Esportec z Colomiers poblíž Toulouse, která se specializuje na návrh, výrobu a vývoj inovačních produktů založených na odpadech, vyvinula ve spolupráci s laboratoří BRGM "cement na bázi skla", který je vhodný jako stabilizační pojivo pro zeminu.

Pro tento typ cementu se jako surovina využívá odpadního skla, které není vhodné pro recyklaci běžnými způsoby, tj. ve sklárnách. Jde většinou o odpadní sklo vytříděné na dotřiďovací lince při optické separaci. Tyto materiály obvykle odcházejí přímo na skládky, protože pro ně dosud nebylo další využití. Na výrobu pojiva lze také použít některé vybrané strusky s vysokým obsahem skla, vznikající při spalování komunálního odpadu.

Při výrobě pojiva se odpadní sklo rozemele, a poté se speciálními postupy chemicky aktivuje a zpracovává na pojivo s vlastnostmi podobnými cementu. To se dále mísí s pískem, u něhož se předem provádí laboratorní testy. Písek musí být vhodný pro například pro cesty v parcích, stezky pro jízdní kola, prostory pro hřiště a parkování vozidel. Příprava pojiva, jeho složení i celý postup je chráněn mezinárodním patentem.

Nové pojivo pod názvem Ecostabil se používá pro přípravu zpevněného/stabilizovaného podkladu pro různé účely. Materiál má po aplikaci vzhled přirozeného písku, což ho předurčuje zejména pro drobné komunikace a prvky, kde je důležitá dobrá integrace do krajiny.

Mezi další výhody patří snadné provádění oprav povrchů, v nichž se někdy se mohou projevit mikrotrhliny. Materiál dobře vzdoruje počasí, nevymývá se, je hydrofobní a má dobrou únosnost. Jeho trvanlivost byla vyčíslena na víc než 10 let. Komplexní zkoušky materiálu proběhly úspěšně ve Francii, Španělsku a Německu.

Kromě použití jako pojiva pro stabilizaci zemin lze tyto cementy použít také v jiných oblastech, zvláště do základů stavby silnic, do maltovin, pro stabilizaci sportovních hřišť (podklady pod pružné povrchy) a pro výrobu prvků z dekorativního betonu se "zašlým" vzhledem.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů