Čtvrtek, 25. dubna 2024

Elektroodpad od příštího roku

Lhůta pro převzetí dvou směrnic EU o nakládání s vyřazenou elektronikou a elektrospotřebiči uplynula 13. srpna. Česká republika však tento termín nestihla.
Elektroodpad od příštího roku
O novele zákona zatím jednal Parlament pouze v prvním čtení, takže bude přijata nejspíš až na podzim. Nejsme však jedinými hříšníky: z 25 členských zemí stačilo tyto normy zapracovat do svého práva jen Řecko. Několika zemím (například Belgii a Dánsku) se však i bez dokonalé implementace evropské legislativy daří recyklovat značný podíl elektrošrotu. Belgie již například překročila limit sběru na osobu a rok, stanovený EU.

Pozornost věnovaná elektroodpadu vyplývá z faktu, že jeho množství roste třikrát rychleji než jiné komodity. V současnosti připadá na jednoho obyvatele v Evropě 14 kilogramů elektroodpadu ročně a Unie požaduje, aby od srpna 2005 "staré" členské státy ve sběrnách sbíraly alespoň čtyři kilogramy separovaného elektroodpadu na hlavu. Nové státy včetně naší republiky pak budou mít tuto povinnost od srpna 2007.

Unijní směrnice zavádějí důsledně princip "znečišťovatel platí" - výrobci jsou odpovědni za likvidaci spotřebičů na konci životnosti a nesou s tím spojenou finanční zátěž.

U nás budou od 13. srpna příštího roku muset výrobci a dovozci zabezpečit zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu z domácností. U výrobků uvedených na trh před tímto datem bude povinnost rozložena na firmy podle jejich podílu na trhu.

Zavádí se také označení výrobků pro snadnou demontáž a opětovné využití, které je u různých typů spotřebičů předem stanoveno. Například staré počítače a spotřebitelská zařízení by měla být využita ze 75 procent (recyklace, nové využití, opakované využití), malé spotřebiče, hračky, osvětlovací technika, elektrické nástroje, a monitorovacích přístrojů mají předepsanou kvótu 70 procent a velké spotřebiče 80 % průměrné hmotnosti zařízení.

Zpřísňují se rovněž požadavky na samotnou výrobu: od července 2006 bude zakázáno používat v nových spotřebičích olovo, rtuť a kadmium. Elektrické žárovky a svítidla určené pro domácnosti by neměly po 30. červnu 2006 obsahovat rtuť, kadmium, šestimocný chrom, polybromované bifenyly (PBB) a polybromované difenyletery (PBDE). Výrobci proto musí na novou legislativu reagovat již při konstruování výrobku, při němž by měli myslet na jeho budoucí recyklaci. Požadavky na odpovídající likvidaci spotřebičů budou mít nejspíše dopad na jejich cenu, odhady jejího zvýšení hovoří řádově o stokorunách.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů