Pátek, 19. dubna 2024

ZPRŮMYSLOVĚLÁ NATURA

ZPRŮMYSLOVĚLÁ NATURA
Chcete si odloupnout kousek ptačí oblasti? Už nikdy nebude lepší příležitost. Nenechte se znepokojovat, že mapování je výsledkem několikaleté práce nejlepších českých odborníků. A že regionální připomínky byly zodpovězeny většinou hned, jak vznikly, zpravidla ke spokojenosti vlastníků, obcí, myslivců či rybářů. Jakmile se balíček s jednačtyřiceti navrženými ptačími oblastmi, připravený k odeslání do Bruselu, ocitl v připomínkovém řízení před jednáním vlády, byl doslova rozcupován. Kdekterý úředník, mnohý krajský zastupitel, a dokonce celé odborářské svazy, ti všichni se cítili zaskočeni, že do rozlohy navržených území nemohli mluvit. Ministerstvo životního prostředí totiž zapomnělo na osvětu a neobjasnilo jim, že by to bylo proti podstatě věci.
Celoevropská síť Natura 2000 totiž není vyhlášením nových chráněných území, ale jen zmapováním oblastí, kde příroda ještě přežívá. Ať už jsou v národních parcích nebo za vesnickými humny. Natura tedy nezávisí na dohodách politiků ani občanů, ale je objektivním odborným zaznamenáním skutečného stavu. I když má sloužit k zachování pestrosti živočichů a rostlin, není žádným nástrojem k omezení lidských aktivit, které tomu přežívání doteď nevadily. Evropská komise výslovně předepisuje, aby mapování provedli odborníci nezávisle na politických a hospodářských zájmech. Ekologičtí poradci to však zapomněli vysvětlit ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi, a tak v rozporu se směrnicí nabádá: "Není možné, aby ministerstvo životního prostředí samo rozhodovalo o tom, kde budou ptačí zóny. Musí to být v kombinaci s hospodářskými ministerstvy. Na tento druh osvěty ovšem kdekdo slyší a ořezávání pokračuje.
Další háček je v tom, že si Česko mělo svůj balíček s Naturou přinést už 1. května do unie. A tak, abychom alespoň trochu upokojili Brusel, schválila minulý týden vláda prvních šest ptačích oblastí, k nimž neměl nikdo žádné restriktivní požadavky. Na příštím zasedání kabinetu to teprve začne - mezi dvanácti návrhy bude i ptačí zóna Heřmanský stav-Odra-Poolzí, v níž si město Ostrava našlo u Dolní Lutyně průmyslovou rozvojovou zónu. K rozhodování ministrům bude tedy vedle původního návrhu předložena i okleštěná ptačí oblast, něco jako Česko bez Sudet. Za oběť v ní padnou ledňáček a moták pilich. Na rozdíl od několika vlastníků pozemků, kteří brání nošovické zóně, jejíž průmyslové využití by přírodě nevadilo, nemají advokáty, a tak tu vyhynou.

Čestmír Klos
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů