Čtvrtek, 28. března 2024

Průmyslová zóna, či ochrana dravce? Rozhodne vláda

Průmyslová zóna, či ochrana dravce? Rozhodne vláda
Co je přednější? Ochrana jednoho vzácného dravce, anebo tisíce nových pracovních míst?
Vláda ještě v říjnu rozhodne, jestli upřednostní stavbu nové průmyslové zóny Dolní Lutyně nedaleko Ostravy, nebo ochrání třináct ptáků ohroženého druhu moták pochop. Tento dravec totiž loví v místech, kde by nová průmyslová zóna měla stát a kde by v rámci evropské soustavy chráněných území Natura 2000 měla vzniknout ptačí oblast.
Pro ministerstvo průmyslu je volba jasná: přednost by měla jednoznačně dostat nová zóna. Ptačí oblast by v těchto místech vůbec neměla být.
"Ať se ptačí oblasti vyhlašují tam, kde ptáci skutečně žijí, někde v Beskydech," říká náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, podle něhož by v Dolní Lutyni mělo vzniknout několik tisíc nových pracovních míst.

Velká a malá varianta
Vláda už nařídila Ministerstvu životního prostředí, aby připravila dvě varianty této evropské ptačí oblasti: jednu s průmyslovou zónou a druhou bez ní. Ministerstvo tento požadavek sice splní, tvrdí však, že nadále bude prosazovat původní, velkou variantu.
"Průmyslová zóna by tohoto ptáka v podstatě zlikvidovala," upozorňuje ministerská mluvčí Karolína Šůlová.
Vyhlášení ptačí oblasti podpořily i dvě desítky ekologických organizací a více než dva tisíce lidí včetně obyvatel z okolí plánované průmyslové zóny. Petice s jejich podpisy putovala včera na vládu. Navrhuje se v ní i to, aby nová průmyslová zóna vznikla jinde.
"Průmyslovou zónu nechceme, protože by zničila přírodu i zemědělskou krajinu," říká místní občan Jiří Švidrnoch. "Nevěříme slibům, že zóna vyřeší problém s nezaměstnaností v regionu, protože tento problém řeší kraj bezúspěšně už patnáct let."
David Lacina z České společnosti ornitologické připomněl, že moták pochop patří k nejvzácnějším českým ptákům. Nevládní hnutí i Ministerstvo životního prostředí varují, že by Brusel mohl zažalovat Česko u Evropského soudního dvora, pokud kabinet vyhlásí ptačí oblast v okleštěné podobě.
Evropský soudní dvůr přitom v minulosti už dal ochráncům přírody několikrát za pravdu. Španělsko například podle soudního verdiktu porušilo evropskou směrnici tím, že na území vhodném pro vyhlášení ptačí oblasti nechalo postavit silnici. Spor s Evropskou komisí prohrálo i Německo či Rakousko.

Ochrana má přednost
Martin Skalský z ekologického hnutí Arnika uvedl, že při vyhlašování ptačích oblastí musí mít přednost ochrana přírody před ekonomickými plány.
"Evropská směrnice říká, že ptačí oblasti je nezbytné vyhlásit výhradně na základě odborných ornitologických kritérií. Hospodářské požadavky nesmějí být brány v potaz," vysvětluje Skalský.
Vláda Stanislava Grosse hodlá posoudit různé varianty ptačích oblastí i v jiných regionech republiky, například ve vojenském prostoru Boletice. Tam by totiž Jihočeský kraj raději viděl nové lyžařské středisko.
Kabinet zatím vyhlásil prvních šest "bezproblémových" ptačích oblastí, které budou součástí evropské soustavy Natura 2000.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů