Středa, 1. května 2024

Výstava zahajuje informační kampaň o soustavě Natura

Výstava zahajuje informační kampaň o soustavě Natura
"Lidé přírodě, příroda lidem". Pod tímto mottem připravilo českobudějovické Sdružení pro záchranu prostředí Calla několik výchovně vzdělávacích a kulturních akcí, jejichž hlavním smyslem je seznámení veřejnosti s navrhovanými lokalitami pro soustavu Natura 2000.

Kampaň zahájila včera výstava fotografií z národní přírodní rezervace Brouskův mlýn autorů Jana Ševčíka a Jana Nového, která potrvá v prostorách Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích do 29. října.
"Výstava je doplněna expozicí přibližující naturové území Stropnice. Lokalita, navržená do národního seznamu, se nachází v oblasti meandrujícího toku Stropnice a zahrnuje širokou nivu od Borovan po Byňov, včetně rybniční soustavy u Olešnice. Důvodem ochrany je výskyt evropsky významné a ohrožené vydry říční," řekl Právu Vladimír Molek z Cally.
Připomněl, že vytvoření soustavy chráněných území nazvané Natura 2000 předpokládá sladění národní ochrany přírody s právními předpisy Evropské unie. Po bouřlivém připomínkování návrhů takzvaných ptačích oblastí, které v současné době projednává vláda, je zpracován národní seznam obsahující seznam evropsky významných území pro ochranu nejvíce ohrožených druhů rostlin, živočichů a přírodních stanovišť.
"Prostřednictvím výstav, přednášek, přírodovědných vycházek a propagačních tiskovin bychom rádi seznámili veřejnost s některými návrhy pro soustavu Natura 2000 právě na Novohradsku a Borovansku," zdůraznil Molek.
Připravované akce jsou součástí projektu podpořeného Správou Chráněné krajinné oblasti Blanský les a podílí se na nich Český nadační fond pro vydru v Třeboni, Český svaz ochránců přírody v Nových Hradech, pracovníci Správy CHKO Blanský les a informační a kulturní centra v Borovanech a Nových Hradech.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů