Pátek, 19. dubna 2024

Soud: Na Tlustci se kámen těžit nebude

Soud: Na Tlustci se kámen těžit nebude
Jablonné v Podještědí - Městský soud v Praze zrušil v minulých dnech rozhodnutí, kterým Český báňský úřad loni v srpnu povolil obnovit těžbu kamene na vrchu Tlustec na Českolipsku. Rozsudek už nabyl právní moci.
"Je to poprvé, co se ekologickému sdružení podařilo porazit báňský úřad ve správním sporu," řekl včera Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Vyjádření těžební firmy Go Point se včera nepodařilo získat.
Báňský úřad zatím rozhodnutí soudu písemně nedostal. Podle náměstka jeho předsedy Andreje Blažka ale úřadu nezbude než zaplatit náhradu nákladů řízení a poučit se z chyb, které při povolení těžby učinil. Podle soudu nevzal báňský úřad při rozhodování v úvahu ani námitky odborníků z městského úřadu v Jablonném v Podještědí a ekologických sdružení, ani názory ministerstva životního prostředí.
Ekologové i vedení radnice v Jablonném v Podještědí považují rozhodnutí soudu za vítězství ve sporu, který se táhne téměř deset let. První protesty proti těžbě čediče na Tlustci totiž začaly už v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron.
"S obnovením těžby jsme nesouhlasili, obávali jsme se zvýšeného provozu nákladních automobilů ve městě, prašnosti a hluku," řekla ekoložka městského úřadu Hana Kotyzová.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů