Čtvrtek, 18. dubna 2024

Německo – rakousko – český projekt zaměřený na posílení odborů životního prostředí krajských úřadů byl úspěšně dokončen

Německo – rakousko – český projekt zaměřený na posílení odborů životního prostředí krajských úřadů byl úspěšně dokončen

Česká republika, Německo a Rakousko dnes slavnostně uzavřeli devatenáctiměsíční projekt „Implementace Acquis na regionální úrovni.“ Projekt financovala Evropská unie v rámci programu Phare  částkou 0,7 milionů eur. Hlavním cílem projektu byla pomoc a podpora odborů životního prostředí krajských úřadů při implementaci Evropské legislativy v rámci CITES, ochrany přírody, ekologických havárií (Seveso II), chemických látek, odpadového hospodářství, kvality vody a kvality vzduchu.  

Bylo dosaženo následujících výsledků:

Více než 700 českých odborníků se účastnilo a aktivně podílelo na seminářích se svými německými a rakouskými kolegy, kde řešili a vyměňovali si informace o implementaci evropské legislativy v České republice.

v      Ačkoliv byl projekt určen především pro krajské úřady, bylo dosaženo velmi dobré a přínosné spolupráce s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem vnitra jež byly přizvány, aby usnadnily posílení v příslušných oblastech.

v      Instruktážní manuály a dokumenty byly vypracovány tak, aby doplnily vzájemnou výměnu informací. (Viz webové stránky projektu: www.env.cz/purl/regions)

v      Zpracování posudkových zpráv a návrhů  bylo zaměřeno na podporu činností jednotlivých odborů životního prostředí krajských úřadů ve výše zmíněných oblastech.

v      Výsledky zjištění byly průběžně konzultovány s představiteli odborů životního prostředí krajských úřadů a Ministerstvem životního prostředí.

Projekt se uskutečnil ve spolupráci Federálního ministerstva životního prostředí, péče o přírodu a jadernou bezpečnost SRN a rakouského Ministerstva zemědělství, lesnictví, životního prostředí a vodního hospodářství a Ministerstva životního prostředí České republiky.

Německá twinningová poradkyně odpovědná za projekt, Erna Heinze, řekla:

„Po celou dobu trvání projektu projektoví partneři prokazovali velkou vůli účinně implementovat evropskou legislativu v oblasti životního prostředí a dosáhnout vysokého stupně ochrany životního prostředí. Zkušenosti nabyté v průběhu projektu pomohou administrativní spolupráci partnerů zvláště v případech, kdy odpovědnost nese více stran a není tedy jasně určena.“

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů