Pátek, 19. dubna 2024

Máchovo jezero zůstane bez vody

Máchovo jezero zůstane bez vody
Ještě zhruba pět týdnů a Máchovo jezero v Doksech bude bez vody. Na úplném vypuštění nádrže se shodli ochránci přírody, vedení města Doksy, rybáři či provozovatelé pláží. A to i přes možnost, že se jezero nestačí do příští turistické sezony napustit.

"Stavidla se poprvé zvedla 20. září. Za normálních okolností by měla být nádrž bez vody do pěti týdnů, ale vzhledem k tomu, že bude probíhat výlov Novozámeckého rybníku, prodlouží se doba asi o dva týdny,"
upřesňuje ing. Luděk Téra ze společnosti Regio Máchova kraje, která v Doksech spravuje pláže a lodní dopravu. Podle Téry je zapotřebí vypustit jezero úplně, aby mohlo dojít k vyčištění, zmapování nánosů bahna a odebrání jeho vzorků. Jedná se o kroky, které by měly vést k ozdravění vod Máchova jezera.
"Je velmi důležité, že se na celém projektu odbahnění shodly všechny zainteresované strany. A to i kdyby hrozilo, že se jezero nestihne znovu naplnit do začátku turistické sezony," konstatuje ing. Luděk Téra a dodává, že jim v podstatě nic jiného nezbývá. "Než aby se opakovala předcházející sezona, tak je lepší jezero kompletně vypustit a dovést projekt do konce" poznamenává ing. Luděk Téra.
Máchovo jezero trpí v posledních letech nadměrným rozvojem některých druhů sinic, které jsou toxické a nebezpečné pro lidské zdraví. Vysoká zásoba živin v sedimentech na dně nádrže způsobená intenzivním chovem ryb, ale i například nedostatečné čištění odpadních vod má vliv na vytvoření optimálních podmínek pro rozvoj sinic. Radnice v Doksech svůj slib o zamezení znečišťování v bezprostředním okolí Máchova jezera a jeho přítoků již plní. Od konce léta zjišťují stav a kvalitu vody Dokského a Břehyňského potoku. Zároveň se zaslepují nelegální vpustě do obou potoků. Nezávisle na odbahnění Máchova jezera rybáři přislíbili změnit obsádku ryb. Dojde k vysazení dravých ryb na úkor kaprovitých, které způsobují přerývání dna uvolňování živin. Počítá se i s vysazením určitých rostlin, které na sebe mohou vázat živiny a tím konkurovat škodlivým druhům sinic.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů