Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Global Monitoring for Environment and Security' (GMES) je společnou iniciativou Evropské unie a Evropské vesmírné agentury. Cílem je dát z jednoho místa uživatelům k dispozici informace o ochraně životního prostředí, využití satelitních systémů k jeho sledování, související výzkum a podobně.
Adresa GMES: http://europa.eu.int/comm/space/gmes/index_en.htm

PUTIN POSTOUPIL PARLAMENTU KJÓTSKÝ PROTOKOL K RATIFIKACI
Ruský prezident Vladimir Putin postoupil parlamentu návrh zákona o ratifikaci Kjótského protokolu o omezování škodlivých emisí. Poté, co jej odmítly USA, jeho osud závisí na Rusku jakožto na jednom z největších znečišťovatelů ovzduší. Duma (dolní komora ruského parlamentu) má nyní tři měsíce na to, aby k návrhu, přijatému vládou 30. září, zaujala stanovisko. Podle místopředsedy vlády Alexandra Jukova by se poslanci mohli začít textem zabývat již v průběhu října. Pozorovatelé soudí, že návrh projde ve sněmovně hladce, neboť prokremelská strana Jednotné Rusko v ní má většinu. Ke 4. únoru 2003 protokol podepsalo 84 států, ratifikovalo 60, přistoupilo k němu nebo ho schválilo 121 států. ČR protokol ratifikovala v listopadu 2001.

Ministerstvo životního prostředí obdrželo oznámení o plánované přeshraniční dopravě komunálního odpadu do spalovny v Liberci.  Toto oznámení bylo neúplné, proto je MŽP vrátilo k doplnění. Poté, co MŽP obdrží doplněné oznámení, urychleně ve věci rozhodne. Rozhodnutí bude samozřejmě vycházet z platné legislativy: Zákon o odpadech dovoz odpadů do ČR za účelem odstranění zakazuje. MŽP navíc již několikrát veřejně potvrdilo skutečnost, že podle české i evropské legislativy je spalování ve spalovnách komunálního odpadu (včetně spalování s využitím tepla) odstraňováním odpadu, nikoliv jeho využitím. Tento výklad potvrdil také Evropský soudní dvůr.  Z této skutečnosti bude rozhodnutí MŽP vycházet.

Nositelkou Nobelovy ceny za mír pro letošní rok se stala ekologická aktivistka a náměstkyně keňského ministra životního prostředí Wangari Maathaiová. Je první ženou z Afriky, jíž se této pocty dostalo.
Nobelův výbor ve včerejším zdůvodnění uvedl, že Maathaiová je oceněna za
"mimořádný příspěvek k udržitelnému rozvoji, demokracii a míru". "Právě jsem slyšela od norského velvyslance, že jsem vyhrála. Jsem velmi vzrušena, skutečně nevím, co mám říct," řekla agentuře Reuters 64letá bioložka. Jako první občanka východoafrických států získala doktorát. Již v roce 1984 dostala tzv. alternativní Nobelovu cenu. Maathaiová stojí v čele Hnutí zeleného pásu, které vysadilo napříč Afrikou na 30 milionů stromů ve snaze zabránit klimatickým změnám. Ve své vlasti proslula jako "Mama Mici" - matka stromů. Více než desetkrát byla zatčena, její manžel se s ní rozešel s tím, že je "příliš vzdělaná, příliš tvrdohlavá, příliš silná a příliš úspěšná".

Hradečtí radní se zlobí, že o obří spalovně, která se možná bude stavět v okolí krajského města, vědí velmi málo. Zlobí se právem. Spalovna, která stihne spálit odpad z obou krajů, nebudí důvěru. Nejenže bude potřebovat denně potravu, a náklaďáky značně zatíží už tak mizerné silnice, ale její smysl kritizují i odborníci na ekologii. Ti jsou přesvědčeni, že suroviny by mohly být využity lépe. Tak velká stavba by měla být pod drobnohledem. Výhrad je hodně a na každou by měly obce i jejich obyvatelé dostat odpověď. I když o výstavbě kolosu uvažuje Pardubický kraj, nejvíc se dotkne Hradce Králové a okolí. Pokud chtějí krajští politici přípravu stavby spalovny tajit, problémů se nezbaví, jen se objeví později a s větší intenzitou.

Pardubice - Synthesia Pardubice musela zaplatil čtvrt milionu korun za to, že letos v březnu unikly ze závodu nitrozní plyny. Žlutý oblak směsí oxidů dusíku, které působí dráždivě na sliznice, vystrašil 18. března zejména obyvatele Lázní Bohdaneč a okolních obcí, ale nikomu vážně neublížil. "Jsem ráda, že věc nešla do ztracena. Je vidět, že vše nebylo v pořádku, jak se snažil podnik tvrdit. Takhle si dá firma příště větší pozor, aby se už nic nestalo,"uvedla starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková. Česká inspekce životního prostředí původně podniku udělila půlmilionovou pokutu, ale ministerstvo životního prostředí ji snížilo na polovinu. "Pokutu ve výši dvě stě padesát tisíc korun jsme zaplatili, přestože inspekcí nebylo shledáno porušení platných předpisů,"uvedl personální ředitel Synthesie Michal Kulhánek. Plyn unikl z nádrže, která byla podle vedoucího oddělení ochrany ovzduší královéhradecké pobočky inspekce Miroslava Rubeše připravena k opravě, ale zbyla v ní nitrační směs. Vlivem neobvykle teplého počasí se z ní uvolnily nitrozní plyny a vytvořily sytě žlutý mrak, který putoval přes Lázně Bohdaneč směrem na Nový Bydžov a Nechanice. Hasiči zakázali lidem v obcích vycházet ven a otvírat okna. Několik kilometrů široký mrak se nakonec rozplynul. "Firma neudělala taková opatření, aby předešla havárii. Její pracovníci nechali zbytky nitrační směsi v nádrži na volném prostranství. Látky měly být naředěny, aby k něčemu podobnému nemohlo dojít. Chceme, aby se to už nestávalo,"uvedl Rubeš. Půlmilionovou pokutu inspekce navrhla i kvůli velmi negativní reakci občanů a sdělovacích prostředků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů